• vînzătorul acuză agenția imobliară că i-a perceput un comision prea mare • administratorul agenției are un contract prin care vînzătorul a fost de acord cu suma
Constantin Huțu, un băcăuan care locuiește în cartierul Șerbănești, acuză agenția imobiliară prin intermediul căreia și-a vîndut casa că i-a perceput un comision imens, și că i-a dat chitanțe pentru suma achitată după tratative îndelungate. El spune că s-a decis să-și vîndă casa, și pentru asta a apelat la agenția imobiliară „Transactiv” SRL. „Pe 24 iulie au negociat cu un cumpărător pentru suma de 450 de milioane de lei, și au luat un acont de 80 de milioane de lei. Din aceștia, mi-au oprit ei 50 de milioane de lei, reprezentînd comisionul. Nu mi-au dat nici un fel de chitanță, și după vreo două zile, timp în care m-am mai interesat și pe la alte agenții, am înțeles că valoarea comisionului pe care ar fi trebuit să mi-o oprească este de doar 2% din valoarea tranzacției. În total, ar fi trebuit să-și oprească vreo nouă milioane de lei. M-am dus la ei, și angajații au tot încercat să mă aburească, ba că patronul este plecat în concediu, ba că au luat legătura cu el și să mai aștept pînă vine ca să-mi returneze restul de bani, și după vreo patru zile, după ce i-am amenințat cu reclamații la poliție, mi-au dat și chitanțe pe banii reținuți”, spune Constantin Huțu. Vînzătorul susține că după ce s-a întors patronul agenției din concediu, a luat legătura cu el și i-a propus să rezilieze contractul de intermediere a vînzării, iar agenția să-și rețină din avansul luat de la cumpărător un comision de doi la sută . „Am considerat că așa este corect pentru efortul pe care l-au făcut, acela de a-mi găsi un cumpărător. N-au vrut, și atunci am decis nu numai să le fac reclamație la poliție, dar să le și dau în judecată”, a mai spus Huțu.
„Au luat comision de două ori: și de la mine, și de la vînzător”
Nici cumpărătorul găsit de agenția „Transactiv” nu este mulțumit de modul în care au decurs lucrurile cu agenția. El susține că a fost contactat de cei de la Agenție, care știau că își dorește o casă. După ce a văzut locuința, în urma negocierilor au ajuns la suma pentru care s-a și încheiat contractul de vînzare cumpărare din 24 iulie.”Eu m-am înțeles să plătesc un comision de doi la sută din valoarea tranzacției, adică exact valoarea comisionului care este afișat la agenție. Agentul imobiliar mi-a cerut însă să-i plătesc eu și cei doi la sută ai vînzătorului, motivat de faptul că acesta nu a fost de acord să plătească un comision. Așa că am dat 400 de euro, adică doi la sută pentru mine și alți doi la sută pentru vînzător, tot fără să primesc vreo chitanță”, a spus cumpărătorul. Între timp, Huțu a început să se scandalizeze în legătură cu vînzarea și s-a întîlnit cu cumpărătorul casei. „Amărît, acesta mi-a povestit că agentul imoblilar i-a perceput un comision de 50 de milioane de lei din acont și am realizat cu stupoare că de fapt ei au perceaput comision de două ori. Așa a început scandalul”, a mai precizat cumpărătorul.
Contractul de intermediere arată altceva
De partea cealaltă, administratorul agenției susține că cei doi mint, pentru că suma de 50 de milioane de lei, percepută drept comision, a fost prevăzută chiar în contractul semnat și de vînzător. Vasile Dădălică, administratorul agenției imobiliare, spune că inițial s-a încheiat un precontract de vînzare și abia în momentul în care s-a găsit un cumpărător s-a încheiat și contractul propriu-zis de intermediere a vînzării casei. „Locuința lui Huțu nu valorează pe piața imobiliară mai mult de 300-350 de milioane de lei. În aceste condiții am ajuns împreună cu vînzătorul la o înțelegere. Noi vom încerca să-i vindem casa cu cel puțin 400 de milioane de lei dar, tot ce reușesc să obțin peste această sumă, va fi reținut la agenție drept comision. Așa am și procedat, iar cînd am găsit un cumpărător cu care am ajuns la înțelegere asupra prețului, am încheiat și contractul. Cum noi în urma tranzacției am reușit să obținem pe casă 450 de milioane de lei, firesc, am trecut în contract cele 50 de milioane de lei ca fiind comision”, ne-a declarat Vasile Dudulică. El mai spune că nu există nici o lege care să-i oblige pe agenții imobiliari să se limiteze la un comision fix de doi la sută. Potrivit lui Dudulică, acesta este un tarif standard, dar care poate fi negociat orcînd, în funcție de client și de ceea ce vrea să vîndă. „Eu cred că a aflat cumpărătorul de înțelegerea dintre mine și vînzător cu privire la faptul că ceea ce reușesc să obțin peste 400 de milioane de lei rămîne la agenție, și atunci l-a determinat pe Huțu să nu mai facă vînzarea prin agenție și să lucreze direct. Dar prevederile contractului încheiat între mine și Huțu mă apără în fața legii de acest lucru și dacă vrea judecată, vom merge la judecată”, a mai spus Dudulică. Cei care vor rămîne să descîlcească ițele acestei afaceri sînt polițiștii și judecătorii. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns