• AVAS nu a fost de acord ca Balkan Petroleum să preia pachetul majoritar de la Rafo • automat, contractul de administrare încheiat cu V&V Trading ar fi trebuit să cadă • Paul Ivașcu spune însă că nu se va întîmpla astfel și că el va rămîne director la rafinărie
Societatea V&V Trading va continua să administreze Rafo Onești, iar Paul Ivașcu rămîne director general la rafinăria oneșteană, în condițiile în care Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) nu a acceptat cererea Balkan Petroleum, prin care aceasta solicita preluarea pachetului majoritar de acțiuni de la Rafo. Acest refuz însă, nu aduce atingere în nici un fel contractului de administrare, act în baza căruia a fost numit director general Paul Ivașcu. Cel puțin așa susține Ivașcu. El ne-a declarat că indiferent ce va decide AVAS în privința structurii acționariatului, acest lucru nu afectează derularea contractului de administrare. „Contractul este încheiat între V&V și Rafo Onești și, în plus, a fost supus aprobării Adunării Generale a Acționarilor, deci are girul AGA de la Rafo”, ne-a spus Paul Ivașcu. Dacă inițial, directorul Ivașcu spunea că documentul referitor la administrarea Rafo a fost încheiat între Balkan Petroleum, prin Marian Iancu, și Rafo, acum Ivașcu afirmă că, de fapt, contractul este între V&V Trading și rafinăria oneșteană. Astfel, este exclusă intermedierea operată de acționarul principal, respectiv Balkan Petroleum. Cum AVAS nu a fost de acord cu preluare de către Balkan Petroleum a pachetului majoritar de acțiuni, și contractul de administrare a Rafo, încheiat cu V&V Trading, era pus sub semnul întrebării. Dar Ivașcu spune că nu se poate întîmpla așa ceva.
Rafo mai vroia să fuzioneze cu societatea Carom. Nici aceasta nu a fost acceptată de AVAS. Asta, deși Petru Ivașcu susține că și pentru această operațiune a existat acordul de principiu al Adunării Generale a Acționarilor Rafo. „Conform procedurilor, după ce s-a obținut acordul de principiu al acționarilor, a fost notificat AVAS-ul cu privire la această operațiune. Am aflat din presă că ne-au refuzat și această cerere. La noi nu a ajuns nimic oficial nici la această oră”, ne-a mai spus Ivașcu. În cazul în care ar fi fost aprobată propunerea de fuziune, ar fi rezultat o companie Moldova, care ar mai fi înglobat Solventul Timișoara și Uton Onești, dar ar fi cumulat și debite către stat de 17.000 miliarde lei. De altfel, această intenție a principalului acționar de la Rafo de a forma un mare trust economic în zonă a fost anunțată încă din primăvara acestui an tot de Paul Ivașcu și a fost susținută și de Toader Găureanu, reprezentantul Balkan Petrolleum. La aproape jumătate de an de la avansarea acestor intenții ale Balkan Petrolleum, statul român, prin AVAS, a decis să refuze fără echivoc orice operațiune care ar fi complicat și mai mult situația Rafo.
Mai mult, conform contractului de privatizare, în cazul Rafo, Mircea Ursache, președintele AVAS, a anunțat la începutul acestei luni că asteaptă ca acționarii rafinăriei oneștene să-și respecte angajamentele asumate și să treacă la realizarea investițiilor tehnologice angajate, de 84 milioane dolari. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns