Tinerii care decid să se mute la țară pot primi un sprijin financiar de 15% din valoarea terenului de care au nevoie pentru a-și înjgheba o gospodărie și pentru a înființa o exploatație agricolă. Măsura – se arată într-un comunicat de presă trimis de Ministerul Agriculturii – este propusă într-un proiect de lege, care vine să completeze un cumul de facilități deja aplicate menite să-i atragă pe tineri în mediul rural, depopulat de brațe de muncă pînă în 1990, dar și după aceea. Proiectul propune acordarea unei sume pentru înființarea de exploatații agricole viabile, în baza unui plan de afaceri aprobat de Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, precum și acordarea unui sprijin financiar pentru cumpărarea de pînă la 20 de hectare de teren arabil. Cuantumul sumelor menționate se aprobă prin hotărîre de guvern, iar sumele se alocă anual de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii. Proiectul de lege propune, de asemenea, atribuirea în proprietate, potrivit legii, a spațiilor zootehnice dezafectate, precum și a plantațiilor vitipomicole abandonate, acordate conform legii.
Prin completarea măsurilor de susținere a tinerilor cu facilitățile propuse de proiectul de Lege se urmărește accelerarea obținerii unor efecte pozitive de creștere economică și dezvoltare socială a calității vieții în mediul rural. Proiectul legislativ propune ca, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare, Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale să modifice și să completeze Normele metodologice de aplicare a Prevederilor Legii nr. 646/2002 privind sprijinul acordat de stat tinerilor din mediul rural. Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului, spre dezbatere și adoptare.
În județul Bacău, populația din mediul rural a scăzut la jumătate în ultimii 90 de ani, dar din 1992 aceasta a crescut numeric. Astfel, la Recensămîntul populației din 1992 locuitorii din sate reprezentau 49,7% din totalul populației județului, pentru ca la Recensămîntul din 2002 aceasta să ajungă la 53,8%. Cele mai populate comune sînt Nicolae Bălcescu (10.269 de locuitori) și Sascut (10.159 de locuitori), iar cele mai depopulate sînt o parte dintre localitățile din stînga Siretului. Astfel, la Oncești sînt numai 1.707 locuitori, iar la Izvoru Berheciului 1.719, la Dămienești 1.920, iar la Roșiori 2.164 de locuitori. (Petru DONE)
Lasă un răspuns