• „Acum e momentul investițiilor pe termen scurt”, afirmă Ștefan Sînbotin, directorul sucursalei BNR Bacău • leul a stat departe de războiul euro-dolar • depozitele în lei ale băcăuanilor au crescut cu 2,8 la sută, în timp ce economiile în valută au scăzut cu 2,6 la sută • dobînzile bancare se situează peste rata inflației • la o investiție în valută de 1.000 de dolari, pierderea a fost de circa 500.000 de lei
Evoluția cursului euro-dolar în luna iulie a fost neașteptat de sinuoasă, dar acest lucru pare să nu-i fi afectat aproape deloc pe cei care au investit în moneda națională românească. După ce, luna trecută, paritatea valutelor europeană și americană a trecut prin stadiile 0,95 – 0,998, moneda euro a depășit în 16 iulie dolarul, raportul fiind în acea zi de 1,01. Lucrurile au stat așa doar cîteva zile, pînă în 23 iulie, cînd euro s-a devalorizat în raport cu dolarul și proporția a devenit 0,99. Moneda europeană a depășit din nou dolarul pe 25 iulie, dar numai pentru două zile. La ultima cotație valabilă pentru luna trecută, de marți, 30 iulie, dolarul și-a revenit, raportul dintre euro și această valută fiind stabilit la 0,98.
„Stranierii” și exporturile au ridicat leul românesc
Dincolo de raportul euro-dolar, interesant a fost cursul ascendent al leului față de ambele valute. Astfel, dacă la licitația interbancară de pe 28 iunie un dolar era schimbat pentru 33.477 de lei, sfîrșitul lunii a găsit moneda americană valorînd 32.881 de lei. Situația este asemănătoare și în cazul monedei euro, luna începînd la cursul de 33.296 de lei/euro și sfîrșind la 32.365 de lei/euro. Ștefan Sînbotin, directorul sucursalei Bacău a Băncii Naționale a României (BNR), explică ascensiunea leului prin aportul de valute pe care l-au avut românii veniți din străinătate să-și petreacă vacanțele și, mai ales, prin creșterea exporturilor din această perioadă. De asemenea, Sînbotin spune că „paradoxal, în România, deși veniturile salariale sînt mici, înclinația spre economisire este menținută la un nivel ridicat, deoarece fiecare vrea să-și asigure ziua de mîine”. Consecința a fost un surplus de lei pe piață și o cerere scăzîndă de valută. „Luna iulie a demonstrat că evoluția pieței aste imprevizibilă și totul depinde de jocul cerere-ofertă”, afirmă directorul BNR Bacău.
BNR și-a făcut treaba
Aprecierea leului este considerată de specialiști un succes al BNR. „În fond, prin legea sa de funcționare, BNR este obligată să asigure stabilitatea monedei naționale pentru a contribui la stabilitatea prețurilor”, explică Ștefan Sînbotin. El continuă: „Dacă vreți, leul a cîștigat, dar a cîștigat economia în ansamblu. Acum e momentul cînd se pot face investiții pe termen scurt, deoarece și dobînzile au un trend descendent, situîndu-se sub rata inflației”. De altfel, în iulie, băncile au scăzut dobînzile la depozite și la credite cu 2-3 la sută, fiind de așteptat ca aceste măsuri să susțină în continuare o creștere economică. Sînbotin spune că această creștere este o consecință a perioadei cînd exporturile erau susținute prin curs (leul se devaloriza zilnic în raport cu valutele americană și europene), meritul fiind al politicii promovate de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Investițiile în lei au fost avantajoase
„Cine a investit în lei a avut de cîștigat în iulie și nici nu a mai dus grija de a urmări piața valutară”, apreciază directorul Sînbotin. El face și cîteva calcule foarte simple. La o investiție în 1.000 de dolari, pierderea de luna trecută a fost de 500.000 de lei. Și asta la cursul oficial, dar la acesta se adaugă ecartul vînzare-cumpărare, pierderile crescînd din acest punct de vedere. Pe de altă parte, cei care au investit 1.000 de dolari în echivalent lei au cîștigat cel puțin 533.000 de lei, în aceeași perioadă de timp. Singurii dezavantajați la acest capitol au fost exportatorii, mai ales că 65 la sută din vînzările de mărfuri în străinătate sînt orientate către țările din Uniunea Europeană. Băcăuanii par să fi prevăzut evoluția pieței euro/dolar/leu, deoarece depozitele la termen în lei în băncile din județ au crescut în luna iunie cu 2,8 la sută față de luna mai. În același timp, au scăzut cu 2,8 procente depozitele la termen în valută. Unul dintre indicatorii importanți ai acestei perioade este raportul dobînzi bancare/rata inflației. Și din acest punct de vedere, investițiile în lei au fost cele mai profitabile, oferta instituțiilor bancare (circa 1,9 la sută) fiind superioară inflației (aproximativ 1 la sută în luna iulie).
Luna august este, din punctul de vedere al cursului euro/dolar/leu, imprevizibilă, dar specialiștii se așteaptă să se mențină sau chiar să crească încrederea populației în leul românesc. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns