• aproape un sfert din lotul olimpic român de la Atena a învățat la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Bacău
Angela Alupei, Constanța Burcică, Georgeta Andronache Damian, Viorica Susanu, Liliana Gafencu, Doina Ignat, Elisabeta Lipă, Ioana Papuc, Elena Georgescu, Bogdan Țăruș, Mariana Solomon, Simona Păduraru, Florin Popescu, Alina Rîpanu, Ștefan Vasile, Dragoș Coman și Sebastian Diaconu sînt cîteva nume care pentru cei care au privit zilele acestea sau în anii anteriori OIimipiadele, readuc în atenție figurile unor campioni sau a unora dintre cei mai bine clasați în universul plin de efort al celor pasionați de sport. Cu toții au, însă, un lucru în comun: au fost ori sînt studenți la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Bacău.
Pe toată durata Jocurilor Olimpice din Grecia, profesorii de la facultatea băcăuană au stat și continuă să stea cu sufletul la gură ori de cîte ori reprezentații României susțin o probă. Practic, de la debutul Olimpiadei, n-a fost scăpat nici un ziar de sport. La orele cînd se difuzau emisiuni sportive, aproape toți erau cu ochii la televizor. Nu era scăpat nici un moment. Vroiau să vadă și să trăiască sufletește alături de sportivi. „Ne-am dat telefon unii altora. Ne-am întrebat ce se întîmplă, dacă am văzut o probă sau alta. Zbîrnîiau soneriile la telefon din clipă-n clipă. Am fost în permanență alături de ei, cu toată ființa noastră și ne-am bucurat pentru fiecare reușită a lor”, ne-a povestit conf. univ. dr. Gloria Rață, decanul Facultății de Sport. Ce-i drept, nu-i este dat oricui să-și vadă foștii sau actualii studenții luptînd pentru o medalie la Jocurile Olimpice și concurînd cu mult mai bine titrații sportivii din SUA, Rusia, China, sau Franța. Cu toate acestea, românii au reușit la cîteva discipline să se claseze pe podium, fapt ce a produs emoții și bucurie nu numai lor și antrenorilor, ci și celor care i-au înțeles și susținut pe băncile facultății.
Afiș făcut de profesori cu foștii studenți
La Facultatea de Educație Fizică și Sport, Olimpiada a început cu o săptămînă înainte de startul oficial. Profesoara Gloria Rață a pregătit un poster special cu imagini reprezentînd o parte din sportivii olimpici români. „Am făcut un poster special cu ei, deoarece 24 din membrii lotului olimpic român, din cei 112, au fost sau sînt studenți la Bacău”, ne-a declarat ea. Iar șirul de medalii și sportivi medaliați nu poate decît să stîrnească invidia celorlalte instituții de învățămînt superior din țară. „Angela Alupei și Constanța Burcică au fost studente la Bacău și au cîștigat medalia de aur la dublu vîsle. Georgeta Damian Andronache și Viorica Susanu, foste studente la Bacău, au obținut medalie de aur la doi fără cîrmaci. Din echipajul de 8 plus 1, șapte componente au fost studente la Facultatea noastră, în perioada 1996-2000: Doina Ignat, Georgeta Damian, Elisabeta Lipă, Liliana Gafencu, Ioana Papuc, Viorica Susanu, Elena Georgescu. O altă studentă de-a nostră, Simona Păduraru, a obținut locul 8 la înot, iar Bogdan Țăruș, de la sărituri, a fost și el învățăcel la Universitatea Bacău. Solomon Mariana, fostă studentă aici, a obținut locul 16, iar Florin Popescu, un alt fost student, are astăzi finala. Din echipajul de ștafetă face parte și Alina Rîpanu, tot o fostă studentă de-a noastră. Mai sînt prezenți în delegația olimpică și studenții Ștefan Vasile, de la caiac 4, și Dragoș Coman, care a obținut locul 7 la natație. Ambii învață la noi. Un alt olimpic și student băcăuan este Sebastian Diaconu”, ne-a explicat profesoara Gloria Rață.
Un alt lucru interesant este faptul că două foste studente băcăuane, Elisabeta Lipă și Doina Ignat, sînt clasate pe locul 3, respectiv 7, „în ierarhia sportivilor cu cele mai bune locuri la Olimpiadă de-a lungul timpului”, ne-a spus conf. univ. dr. Radu Ababei, secretar științific al Facultății de Educație Fizică și Sport.
Cu toții, și alți cîțiva lîngă ei, olimpicii români reprezintă un motiv de satisfacție pentru universitarii băcăuani, care îi apreciază nu doar ca sportivi de performanță, ci și ca oameni de o bună calitate. Iar viitorul unora dintre ei va fi strîns legat tot de facultatea băcăuană. „Pe lîngă faptul că sînt sportivi buni, sînt și oameni deosebiți. Ne sînt alături în permanență. Din discuțiile purtate, o parte din cei care nu sînt încă studenți vor veni să studieze tot la Bacău. Cred că aici găsesc înțelegerea de care au nevoie, au timp să învețe și apreciază orașul și oamenii”, a mai spus decanul Facultății de Educație Fizică și Sport. De altfel, Radu Ababei își amintește și acum momentul de acum opt ani cînd, „abia coborîtă din avion, Constanța Burcică a mulțumit pentru medalia obținută și Facultății de Educație Fizică și Sport din Bacău”. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns