• polițiștii spun că au o avalanșă de plîngeri de la păgubiți • ei recunosc că doar printr-o minune pot recupera bunurile furate • mai nou, unii își vînd telefoanele mobile, apoi reclamă că le-au fost furate, pentru a scoate bani de la firmele de asigurare
Polițiștii de la Compartimentul Furturi din buzunare din cadrul Biroului Poliției Criminale Bacău se confruntă, de cîteva zile, cu identificarea mai multor grupuri de hoți care s-au specializat în furtul telefoanelor mobile. Cele două categorii de hoți au același țel, însă acționează diferit: unii „lucrează” la buzunare, în magazine sau locuri aglomerate, iar alții, fie că sparg noaptea vitrinele firmelor care vînd celulare, fie chiar în miezul zilei, cînd profită de naivitatea vînzătoarelor și fură telefoanele chiar de pe rafturi. De regulă, cînd acționează în grupuri, hoții sînt minori, în timp ce infractorii versați umblă îmbrăcați la patru ace, au cîte o mapă în mînă și par deasupra oricărei bănuieli.
Din cele peste zece reclamații depuse în acest an la poliție, oamenii legii nu au reușit să rezolve nici una, deoarece, spun ei, doar printr-un noroc se mai pot recupera celularele furate, însă este posibil ca și atunci persoana care deține aparatul să nu fie ea cea care a comis furtul. Asta, întrucît de cele mai multe ori hoții își vînd marfa cît mai departe de casă, ca să nu fie identificați. Polițiștii spun că infractorii sînt încurajați și de potențialele lor victime, care-și afișează ostentativ celularul, îl poartă la vedere în buzunar, dar și de amatorii de chilipiruri, care preferă să dea 2-300.000 de lei pe un aparat nou sau aproape nou, în condițiile în care în magazine costul său este de zece ori mai mare. Hoții profită și de faptul că reprezenții firmelor de telefonie mobilă nu pot face decît să blocheze numărul, în cazul în care se reclamă furtul telefonului, însă acest lucru îl remediază ușor chiar și un novice în materie.
O altă afacere care se pare că a început să prindă contur este cea de recuperare a telefoanelor celulare de la firmele de asigurări, dar acest lucru nu a fost încă probat de polițiști și nici de asiguratori. Surse din cadrul unei firme de asigurări din Bacău ne-au declarat totuși că au existat cazuri, în care mai multor persoane care reclamaseră că li se s-au furat celularele, au vîndut aparatele, după care au obținut altele noi. (Dan MUNTEAN)
Lasă un răspuns