• acționari din lumea petrolului, bancherii din Tîrgu Mureș se simt în această regiune ca acasă
Cea de a 32-a unitate și a cincea agenție Romexterra Bank va fi deschisă, pînă la jumătatea lunii august, la Moinești. Banca se extinde într-o zonă care, prin profilul economic al acesteia, i se potrivește ca o mănușă. La Moinești – una dintre principalele zone petrolifere ale țării – mai funcționează încă o bună parte din structura schelelor de petrol și de foraj, dar și societăți comerciale derivate din această structură, între care Petromservice. Banca, una dintre cele mai „expansive” instituții de acest fel din România ultimilor ani, va oferi la Moinești servicii specifice inclusiv populației și, evident, întreprinderilor mici și mijlocii. „După zece ani de activitate – ne-a declarat directorul sucursalei din Bacău a Romexterra Bank, Mihale Constantinescu -, există o bună structurare a pieței și o experiență care ne spune că zona Moinești este una propice pentru noi. Cu tot regresul economic al unei industrii de excepții în România, cum este industria petrolului, zona Moinești are acum un potențial interesant pentru o bancă de talia Romexterra, care vine pe piață cu o altă structură a ofertei, îmbunătățită și ,sperăm, atractivă. Să nu uităm că tot pe această piață, numai în zona Moinești, mai există patru concurenți de marcă, dar noi credem că putem accesa un segment specific”.
La Moinești mai funcționează, în prezent, agenții ale CEC, BCR, Banc Post și ale BRD – GSG. Ele se adresează aceluiași grup de firme deja cunoscute, precum sucursala Petrom Moldova și schelele de producție aferente, dar și Petromservice, BAT Moinești și, evident, unui segment important de mici întreprinzători. De asemenea, zona Comănești, din imediata apropaiere, constituie încă un avantaj, după ce aici s-au înregistrat prea puține surse de finanțare ale unor inițiative de dezvoltare după căderea iminentă a industriei carbonifere.
De ce vin bancherii la Moinești
Agenția din Moinești a Romexterra Bank poate fi, doar prin simpla ei prezență, o încurajare pentru mediul economic, după simpla logică prin care se înțelege că nici o bancă nu și-ar risca investițiile într-un sector fără resurse. La cîrma agenției va fi Valentina Ilie, care provine din structura sucursalei din Bacău. „Eu cred că vom reuși să capacităm piața prin calitatea serviciilor și prin diversificarea ofertei, specifică băncii Romexterra chiar în această perioadă – a spus Valentina Ilie. În centrul atenției vom avea și firmele mari, dar și pe micii întreprinzători și, evident, populația, clienți liberi să aleagă. Și, apoi, să nu uităm că în zona Moinești nu doar petrolul este o sursă de venit și de trai. Există și lemnul și agricultura și zootehnia. Noi nu venim pe un loc gol, deja am identificat primul grup de parteneri de afaceri”.
Romexterra Bank este noua denumire a băncii înființată în Tîrgu Mureș acum zece ani. Capitalul său social era împărțit, la sfîrșitul anului trecut, între Federația Sindicatelor din Petrom (16,33%), un grup de persoane juridice cu capital privat (9,89%), Grupul Inspet Ploiești (5,16%), un grup de unități din industria gazului (3,23%), SNP Petrom (2%) și un grup numeros de persoane fizice (63,38%), în total peste 125.000 de acționari.
Banca are un capital social de 600 de miliarde de lei, la o valoare nominală a unei acțiuni de 25.000 de lei. Pentru anul trecut, banca a acordat 27% din valoarea capitalului social mediu ca dividende, în valoare de 128 de miliarde de lei, la 6.750 de lei pe acțiune. În același timp, Romexterra Bank are participații interesante în domenii de activitate tot mai diversificate, între care în societăți de asigurări (la Petroas 58%), în administrarea Bursei de Mărfuri București și a Bursei Monetar-Financiară și de Mărfuri din Sibiu, în Societatea de Servicii de Investiții Financiare Romaxa (aproape 70%) și aproape intregral la Romexterra Leasing. De asemenea, participă cu cote importante la activitatea Fondului Monetar Transilvania, dar și la societăți de compensare, de comerț cu ridicata etc. și, mai nou, în mass-media, prin controlul asupra a două televiziuni naționale și alte organe de presă. (Petru DONE)
Lasă un răspuns