La solicitarea multora dintre cititorii ziarului nostru, care ne sugerează includerea, în programul editorial, a unor texte de prezentare a actelor normative de larg interes public, inaugurăm astăzi, rubrica „Legis”, care va apare săptămînal, dar și ori de cîte ori va fi necesară. Sperăm ca demersul nostru publicistic să vă fie de un real ajutor în ce privește posibilitatea de informare în domeniu:
Legea nr.200/25.05.2004 – privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate în România, publicată în Monitorul Oficial nr.500 / 3 iunie 2004.
– prevederile actului normativ se aplică cetățenilor statelor UE sau Spațiului Economic European care doresc să exercite în România, în mod independent sau ca salariați, o profesie reglementată de legea română.
Legea se aplică și pentru atestarea de către autoritățile române competente a unui titlu oficial de calificare român, eventual completat cu o experiență profesională sau cu o formare reglementată, în vederea accesului sau exercitării unei profesii reglementate într-un stat membru al UE sau Spațiului Economic European.
Legea nr.300/2004 (publicată în Monitorul Oficial nr.576/29 iunie 2004) privind autorizarea persoanelor fizice și a asociațiilor familiale care desfășoară activități economice în mod independent.
– persoanele fizice, cetățeni români sau cetățeni străini, care provin din statele UE și din statele Spațiului Economic European, pot desfășura activități economice pe teritoriul României, în mod independent, sau pot constitui asociații familiale.
Persoanele fizice și asociațiile familiale pot fi autorizate să desfășoare activități economice în toate domeniile, meseriile și ocupațiile, cu excepția celor reglementate prin legi speciale.
O asociație familială poate cuprinde: soțul, soția, copiii care au împlinit vîrsta de 16 ani și rudele pînă la gradul al IV-lea inclusiv.
Persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent și asociațiile familiale autorizate în condițiile acestei legi nu pot angaja persoane cu contract individual de muncă pentru activitatea în care au fost autorizate.
Autorizația pentru desfășurarea activității se eliberează de către primarii comunelor, orașelor și municipiilor în care solicitanții au domiciliul sau reședința, în 10 zile de la înregistrarea cererii.
Străinii din UE și Spațiul Economic European, care solicită autorizații, trebuie să dovedească faptul că în statul de origine au desfășurat aceleași activități.
Anularea autorizației se face la cerere și atrage automat radierea din Registrul Comerțului.
Respingerea cererii de autorizare, ori refuzul înregistrării în Registrul Comerțului în mod nejustificat, sau refuzul anulării autorizației, pot fi contestate în justiție.
Rămîn valabile autorizațiile obținute în baza Legii nr.507/2002.
Legea intră în vigoare de la 1 octombrie 2004.
Legea nr.323/6 iulie 2004 (publicată în Monitorul Oficial al României nr.635/13 iulie 2004), modifică și completează Ordonanța nr.105/1999 a Guvernului României privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 pînă la 6 martie 1945, din motive etnice.
Principalele modificări și completări sînt:
– de prevederile actului normativ beneficiază și soțul sau soția persoanei decedate în urma masacrelor îndreptate împotriva populației minoritare, dacă ulterior nu s-a căsătorit;
– persoana a fost evacuată din locuința pe care o deținea;
– plata drepturilor prevăzute de lege se face de către Casa Județeană de Pensii.
Lasă un răspuns