Aproape 150 de persoane din județul Bacău au rămas anul acesta fără șomaj deoarece nu au frecventat cursurile de formare profesională de la forțele de muncă sau au refuzat ofertele de serviciu propuse de acestea. „Potrivit legii, șomerii care nu au calificare, de obicei absolvenții de opt-zece clase, sau a căror meserie nu are căutare pe piața muncii sînt obligate, atunci cînd vin să se înregistreze la noi în vederea primirii unui ajutor de șomaj, să consulte ofertele disponibile sau, dacă nu există ceva potrivit pentru ei, să se înscrie la un curs de calificare recunoscut internațional, pe care-l vor putea urma în mod gratuit”, a precizat Claudiu Boangiu, purtător de cuvînt la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău.
Dacă șomerul refuză să meargă la un curs sau abandonează pregătirea înainte de absolvire, nu mai are acces la indemnizația legală, deoarece atitudinea sa ar sugera, afirmă reprezentantul forțelor de muncă, că de fapt nu e interesată să muncească. „Șomerii nu sînt azilanți. Cotizarea generală la bugetul asigurărilor de șomaj se face pentru a sprijini pe oamenii aflați în dificultate, în perioada dintre două locuri de muncă, și nu pentru ca unii să ia bani nemunciți. Din experiență, bănuim totuși că mulți dintre cei care refuză un curs sau altul doresc de fapt indemnizația de șomaj cu care să-și suplimenteze cîștigul din muncă la negru”, spune Claudiu Boangiu.
Conform datelor statistice ale AJOFM, 134 de șomeri din județul nostru au fost scoși din plată în primele șase luni ale lui 2004, deoarece au refuzat sau au abandonat cursurile de calificare oferite, iar alte 12, deoarece nu le-au convenit posturile din cadrul bursei săptămînale a forțelor de muncă. „Pe lîngă șomerii neindemnizați din baza noastră de date, mai există probabil numeroși băcăuani pe care i-am putea ajuta, dar care nu știu nici măcar unde să se adreseze”, ne-a mai spus Claudiu Boangiu. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns