• conform legii, ei beneficiază de o cotă gratuită de 100kWh/lună, însă oamenii se plîngă că dosarele zac blocate pe undeva, iar ei plătesc în continuare
Foștii angajați din sistemul energetic național trebuie să aștepte luni la rînd pentru a beneficia de scutirea de la plata a 1.200 de kWh/an. Ion Crețu ne-a sunat zilele trecute la redacție pentru a ne semnala faptul că, deși a depus dosar pentru acordarea gratuității, nu a primit un răspuns nici pînă la această dată. „Am lucrat mai bine de 15 ani atît la Electrica, cît și la Termoelectrica și m-am pensionat în 1999. După apariția legii am depus dosar pentru acordarea cotei gratuite de curent, însă nici pînă acum nu am primit vreun răspuns. Nici nu mai știu unde să întreb, că toată lumea ridică din umeri”, se plînge pensionarul Ion Crețu. Potrivit reprezentanților de la Sucursala Electrica Bacău, dosarele depuse de pensionarii din județul Bacău sînt trimise, ca toate celalalte, la București. „Noi nu avem decît atribuția de a strînge dosarele, după care le trimitem la o comisie specializată la București. Nu știu dacă este un termen limită în care trebuie trimise răspunsurile”, spune Anca Hagimă, purtătorul de cuvînt al Sucursalei Electrica Bacău.
În aceste condiții, pensionarilor băcăuani nu le rămîne să spere decît că răspunsul comisiei de la București va veni cît mai repede. Hotărîrea de Guvern nr. 1044/2003 stipulează că pensionarii care provin din unități care au aparținut fostului Minister al Energiei Electrice, RENEL sau Companiei Naționale de Electricitate primesc o cotă de energie electrică gratuită de 1.200 kWh/an, ceea ce înseamnă 100 kWh/lună. Pentru a beneficia de această facilitate, pensionarii trebuie să îndeplinească două condiții, cumulativ: să se fi pensionat pînă la 30 septembrie 2000, iar la data pensionării să fi avut o vechime de cel puțin 15 ani. Același act normativ prevede că energia gratuită este achitată de societatea de unde provin pensionarii. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns