• după un preaviz de 15 zile, 650 din salariați Sofert vor fi disponibilizați, cu posibilitatea de a primi salarii compensatorii
Ziua de ieri a adus celor mai bine de 600 de salariați ai Sofert rămași din jurul datei de 1 mai în concediu fără salariu, mai multe lămuriri privind soarta pe care o vor avea în următoarele luni. În urma discuțiilor purtate cu reprezentanții sindicatelor și cu o parte dintre protestatari, Cornel Cîrnu, directorul general al SC Sofert SA, a acceptat să le plătească salarii compensatorii salariaților cuprinși în valul de disponibilizări. Pînă să ajungă, însă, la un acord cu conducerea unității, angajații rămași în concediu fără plată au trecut prin cîteva luni de coșmar. La începtul lunii aprile, după încetarea activității de producție, o primă măsură luată de conucerea unității, în acord cu sindicatele, a fost aceea a trimiterii salariaților în concedii de odihnă plătite, începînd cu data de 15 aprilie. În condițiile în care situația de criză nu ar fi cunoscut o ameliorare, salariaților ar fi trebuit să li se întocmească actele de intrare în șomaj, la întoarcerea în concediu. Cu toate acestea, la încheirea perioadei de concediu, o bună parte din salariați au preferat să rămînă în concedii fără plată, fără să își întocmească actele de șomaj, de teamă că la o eventuală reluare a activității nu vor mai fi rechemați la lucru. Primiseră, totuși, promisiunea că la data de 1 august combinatul va reporni activitatea de producție. Așa că, acum două zile, fiecare salariat s-a prezentat la secția la care lucrase înainte cerînd să li se dea de lucru. Nebunia iscată atunci este deja binecunoscută. Salariații au aflat că numai o parte din instalații vor reporni la data de 15 aprilie. În lipsa directorului Cîrnu și a liderului de sindicat Ionel Bîțu, plecați la București să discute cu patronul Interagro, Ioan Niculaie, salariații l-au luat de guler pe vice-liderul sindical, Florin Olaru, și s-au dus la Tribunal să intenteze proces combinatului pentru nerespectarea contractului colectiv de muncă. Protestatarii de joi s-au întors și ieri la serviciu, și au început să manifesteze în fața clădirii conducerii, cerînd un loc de muncă sau acordarea salariilor compensatorii. „Numai Dumnezeu știe cum am trăit lunile astea. Avem două fete la liceu. Școala începe peste cîteva săptămîni și mă doare sufletul că nu am cu ce să le cumpăr tot ce le trebuie”, se plîngea Elena Crețu, fostă angajată la secția Ambalare. „Măcar să ne dea plățile compensatorii, așa cum ne-au promis cînd ne-au trimis în concediu fără plată”, spunea și Costică Diaconu, fost salariat al sectorului CET din cadrul combinatului.
După mai multe discuții purtate cu liderii sindicali și conducerea combinatului în fața clădirii administrative, o delegație a protestatarilor a intrat apoi în clădire, pentru fi lămuriți de directorul Cîrnu despre situația în care se află acum combinatul și soarta pe care o vor avea în următoarele luni. „Sîntem în aceași situație ca în luna aprilie. Important este, acum, să păstrăm o parte din salariați, pentru a porni, de la 15 august, instalațiile de producere a îngrășămintelor combinate din Secția II. În portul Constanța vor sosi mîine, din Tunisia, 10.000 de tone de fosfat. În condițiile în care nu vom reuși să ne achităm angajamentul de plată, Interagro ne va sprijini cu suma de 450.000 de dolari. Cei 650 de salariați care vor intra în șomaj vor primi, în funcție de vechime, șase, nouă sau 12 salarii compensatorii. Plata acestor salarii va fi făcută lunar, începînd cu data de 11 septembrie, iar cine va dori să obțină întreaga sumă odată, va putea ridica o cantitate echivalentă de îngrășămînt pentru valorificare”, a precizat, ieri, salariaților, Cornel Cîrnu.
Însă pornirea Secției II reprezintă pentru combinatul băcăuan doar o soluție de moment. Fără o piață de desfacere pentru producția de îngășăminte, Sofert nu își poate achita obligațiile de plată pe care le are față de furnizorii de materie primă și de gaz metan. Datoriile pe care Sofert le are acum față de furnizorii de gaz metan se ridică la aproximativ 120 de miliarde de lei, acumulate încă din anul 1997, fără a lua în calcul și penalitățile de întîrziere. O recentă ordonanță de urgență prevede reeșalonarea datoriilor pe care agenții economici le au față de furnizorii și distribuitorii de gaz metan. „Chiar dacă reeșalonarea datoriilor va fi făcută pentru o perioadă de 24 de luni, ar trebui să funcționăm în toată această perioadă la capacitate maximă pentru a le putea onora. Însă în condițiile în care producătorii agricoli nu sînt sprijiniți, producția internă de îngrășăminte va rămîne fără desfacere. Nu putem livra îngrășăminte în primăvară, de exemplu, cu plata în toamnă, la recoltare, fără a fi achitată măcar 40% din valoare în avans. Producătorii agricoli nu au bani, iar asta se reflectă și în puterea lor de achiziție a îngrășămintelor chimice”, a mai precizat Cornel Cîrnu. Oprirea activității de producție a Sofert Bacău nu este, însă, singulară la nivel național. La această oră, în afară de combinatul de îngrășăminte din Slobozia, toate celeleate unități similare din țară au fost deja oprite sau sînt pe cale de a-și închide porțile. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns