• frauda a fost descoperită de o treime dintre controalele inspecției fiscale
Veniturile suplimentare atrase, în prima jumătate a anului, la bugetul consolidat al statului de organele de control fiscal la nivelul județului Bacău însumează 1.033 de miliarde de lei. Suma a fost identificată în 553 de cazuri de evaziune, dintr-un număr de 1.568 de verificări fiscale. Direcția Generală a Finanțelor Publice Bacău (DGFP) a efectuat, în perioada ianuarie – iunie 2004, acțiuni de control pe obiective prioritare, care – am aflat de la purtătorul de cuvînt al acestei instituții, Maricel Radu – se referă, în principal, la respectarea de către contribuabili a reglementărilor legale privind determinarea, evidențierea și vărsarea impozitelor, taxelor și a altor obligații financiare către bugetul de stat și fondurile speciale, la utilizarea resurselor financiare publice de către ordonatorii de credite, precum și a sumelor alocate agenților economici de la bugetul de stat pentru subvenții și alte acțiuni economice, precum și la respectarea de către societățile comerciale și regiile autonome a disciplinei financiare, prin achitarea obligațiilor restante față de bugetul de stat și fondurile speciale.
Evazioniștii șuntau mai ale dobînzile de întîrziere
Cea mai mare parte a sumei atrasă astfel la buget, 494 de miliarde de lei, provine din dobînzile de întîrziere și reprezintă 47,8% din total. Sume importante au mai fost atrase din diferite impozite și taxe – 328 de miliarde de lei (31,7% din total), din care 146 de miliarde de lei TVA, 145 de miliarde impozit pe profi și 37 de miliarde alte impozite și taxe. La fel de importantă este și suma provenită din confiscări de bunuri, 209 miliarde de lei ( 20,2% din total). La cazurile constatate au mai fost aplicate și două miliarde de lei amenzi. Cum sectorul de stat în economia județului a fost restrîns permanent, numai 50 de miliarde de lei reprezintă suma atrasă de la evazioniștii de aici, în timp ce de la proprietarii privați s-au cules 983 de miliarde de lei.
Evidența pasate, cheltuieli supradimensionate, subevaluarea veniturilor
Maricel Radu a precizat că între cauzele evaziunii fiscale descoperite s-au numărat neevidențierea integrală a obligațiilor fiscale în sistemul de evidență contabilă, supradimensionarea cheltuielilor cu sume care nu aveau legatură cu veniturile activității declarate, precum și subevaluarea veniturilor prin neînregistrarea tuturor documentelor de vînzări sau a sumelor încasate în numerar. De asemenea, s-au mai constatat nedepunerea unor declarații de impunere sau necomunicarea modificarilor survenite pe parcursul perioadei fiscale și fabricarea unor produse sau/și desfacerea acestora fără documente de intrare, de ieșire sau de transport. Pentru abateri grave de la disciplina fiscală, în trimestrul al doilea al anului au făcut obiectul sesizărilor penale, pentru prejudicii aduse bugetului de stat în valoare de 281 de miliarde de lei, 10 agenți economici.
Pentru prevenirea și combaterea cazurilor de evaziune fiscală, DGFP Bacău și-a propus să verifice cu prioritate contribuabilii care înregistrează creanțe restante la bugetul consolidat, să execute silit evazioniștii prin popriri asupra conturilor bancare și sechestre pe bunuri mobile și imobile, să monitorizeze agenții economici cu pondere în totalul creanțelor bugetare sub raportul respectării sistemului fiscal și a plății la termenele de exigibilitate a obligațiilor fiscale și să acorde asistență fiscală contribuabililor prin serviciile de specialitate și a unităților fiscale din teritoriu, in condiții de protejare a datelor si a secretului fiscal. (Petru DONE)
Lasă un răspuns