• aproape 1.600 de miliarde de lei au fost împrumutați numai pentru nevoi de consum
Valoarea creditelor în valută contractate de băcăuani de la băncile comerciale erau, în luna iunie, sensibil apropiată de cea a creditelor în lei. Astfel, împrumuturile în valută au ajuns la aproape 2.500 de miliarde de lei, față de ceva mai mult de 3.500 de miliarde de lei credite în moneda națională. Din cele aproape 6.000 de miliarde de lei împrumutați de bănci băcăuanilor, aproape 1.600 de miliarde de lei au fost solicitați pentru nevoi de consum, în timp ce creditele imobiliare (ipotecare) s-au ridicat numai la 327,5 miliarde de lei.
Față de masa totală a creditelor, băcăuanii aveau, la același termen de analiză, credite restante nesemnificative, de numai 13 miliarde la creditele în lei pe termen scurt și ceva mai mult de opt miliarde de lei la creditele pe termen mediu și lung. Dintre cei care s-au împrumutat în valută, au rămas restanțieri la fel de puțini debitori, pentru numai 6,3 miliarde de lei.
Semnificativ pentru stabilirea tipului de mentalitate a persoanei dispusă să acceseze un credit bancar poate fi preferința pentru moneda în care au fost cerute împrumuturile. Astfel, dacă pentru creditele de consum 1.277 de miliarde au fost preferate în lei și numai 293 de miliarde în valută, la creditele imobiliare/ipotecare cea mai mare parte a fost preferată în valută, adică echivalentul a 195 de miliarde de lei și numai 133 de miliarde în moneda națională.
Puțini băcăuani preferă cardurile în valută
Băcăuanii țin în băncile comerciale o masă monetară mai mare decît valoarea creditelor accesate la nivelul lunii iunie. Aceasta a ajuns la circa 8.200 de miliarde de lei – fiind vorba aici și de conturile unor agenți economici. Cea mai mare valoare, aproape 4.000 de miliarde de lei, o reprezintă depozitele pe termen – la depozitele în lei, în timp ce în valută depozitele pe termen au ajuns la apropae 1.800 de miliarde de lei. La această categorie de depozite bancare, băncile atrag cei mai mulți bani de la populație, agenții economici preferînd depozitele la vedere, pentru o circulație mai rapidă a banilor. Astfel, societățile comerciale au în băncile băcăuane 772 de miliarde de lei în moneda națională și aproape 300 de miliarde de lei în echivalent valută. Sînt și agenți economici care păstrează banii în depozite bancare la termen, de numai 141 de miliarde de lei în echivalent valută și de 1.072 de miliarde de lei în moneda națională. Agenții economici nu economisesc valuta în certificate de depozit, în timp ce populația are în asemenea conturi aproape 88 de miliarde de lei.
În județul Bacău circulau, în luna iunie, aproape 170.000 de carduri bancare, doar 984 dintre acestea fiind carduri în valută. Cele mai multe carduri în valută au fost emise în București (30.864), în județul Timiș (3.180) și în județul Cluj (3.154), din totalul de 65.797 în toată țara. Aceleași zone ale țării au și cele mai multe carduri în lei.
Băncile comerciale din județul Bacău aveau 577.289 de clienți în luna iunie, dintre care 553.770 din rîndul populației, 20.732 din cel al societăților private și numai 197 din rîndul partenerilor cu capital de stat. (Petru DONE)
Lasă un răspuns