Pe lîngă mînia lui Dumnezeu, nenorocirea abătută pe Valea Trotușului, unde inundațiile și-au făcut de cap, are drept cauză acțiunea oamenilor. După potopul de miercuri, care a provocat inundații catastrofale soldate cu cel puțin doi morți, populația din localitățile afectate și autoritățile au început să facă evaluarea pagubelor și să ia măsuri de revenire la normal. Nimeni nu știe, însă, în acest moment, care sînt pierderile materiale provocate de inundații. Cert este un rezultat provizoriu, pe care ni l-a adus la cunoștință prefectul Cătălin Mardare: cel puțin șase case distruse, aproape 800 de locuințe inundate, 15 poduri și 117 de podețe distruse. Asta, la o primă evaluare, pentru că, ne-a declarat prefectul Mardare, o imagine clară vom avea abia peste cîteva zile
Codrul s-a răzbunat
Adrian Năstase, prim-ministrul României, a descins ieri pentru două ore în județul Bacău, ca să vadă zonele calamitate. Timpul nu i-a permis să meargă în toate locurile unde apa și-a făcut de cap, așa încît premierul a vizitat unele zone din comuna Asău și din orașul Comănești. Deși, dacă gazdele ar fi fost mai inspirate, l-ar fi condus mai întîi în comuna Agăș, unde iureșul devastator al apei a produs efecte mult mai grave. Surprinzător, Năstase a venit cu o echipă extrem de restrînsă în vizită, poate și pentru că locurile din elicopter sînt limitate.
Prima oprire a fost în comuna Asău, în dreptul unui pod de lemn rupt de viitură, aflat lîngă un altul, din beton. Imediat, oamenii s-au și adunat în jurul lui Năstase și au început să-și verse oful. Cea mai mare supărare a lor este că nu numai apa le-a cauzat pierderi, ci și butucii. „Astea-s numai resturi din exploatarea pădurii”, i-a arătat un sătean ditamai butucii lăsați în urmă de apă. „Eu cred că trebuie mărit gabaritul podului”, a opinat prim-ministrul, după care a promis că, în ședința de Guvern ce-l aștepta la București, se va decide alocarea de materiale de construcții de la fondul de rezervă al statului. Tot la Asău, premierul a intrat – fără gărzi de corp – în casele inundate ale unor oameni cărora le-a ascultat îndelung păsul.
La Comănești, primarul Viorel Miron l-a însoțit pe Năstase în cartierul Lăloaia, unde apele au făcut ravagii. Atmosfera în care s-a desfăurat vizita de aici a fost deloc protocolară. Jandarmii și pompierii care osteneau de zor să scoată mizeria și apa de prin casele și curțile oamenilor nu au fost opriți din muncă, semn de premierul nu-și propusese să zăbovească prea mult. Prima concluzie pe care a tras-o Adrian Năstase la Lăloaia a fost că stricăciunile provocate de mîna omului au avut un rol extrem de important pentru dimensiunile extraordinare ale dezastrului. Principalul vinovat a fost identificat: tăierile alandala din păduri. „Cînd n-am dat pădurea, au țipat că n-am dat pădurea. Acum am dat-o și au tăiat-o”, a spus Năstase. El a fost completat imediat de un localnic vizibil afectat de dezastru. „O tăiet pădurea și apa o venit cu cioate la vale”, a spus omul. În acest timp, la o casă în dreptul căreia se oprise premierul se muncea de zor: patru jandarmi scoteau mizeria, în timp ce doi civili, probabil stăpînii casei, învîrteau cîte o lopată în dorul lelii. Și încă mulți alți civili rezemau cu spor gardurile din jur.
Materiale de construcții de la rezerva de stat
După ce a mai dat cîteva indicații, prim-ministrul a devenit disponibil pentru presă, într-o conferință de presă la „botu-calului”, în plină șosea, printre utilaje cu țevile de eșapament fumegînde. Năstase a vorbit despre nesesitatea regularizării Trotușului și decolmatarea unor zone. „Am văzut și o nepăsare iresponsabilă a celor care depun mii de tone de rumeguș de-a lungul apei și care creează niște blocaje pentru apă. Trebuie luate măsuri de sancționare severă. Cel mai important este pentru noi acum să aducem alimente, să sprijinim cu matriale de construcții. Trebuie să aducem apă, deoarece apa este infestată. Am cerut și vaccinarea copiilor. Evaluarea pagubelor nu s-a putut face. Azi se va decide scoaterea de la rezervele de stat a unor materiale de construcții, lemn, ciment. E nevoie de mai multă atenție și din partea oamenilor. În alte zone, în continuare nu se fac șanțurile pentru apa pluvială. Apa n-a avut pe unde să se scurgă și a intrat în curțile oamenilor. Mai este vorba despre inconștiența și iresponsabilitatea unora care și-au recuperat pădurile, au tăiat în neștire și au creat astfel de probleme. Tot despăduririle au facilitat alunecările de teren, iar în urma tăierilor au rămas cioate care, aduse de apă, distrug totul în cale”, a concluzionat Adrian Năstase, după scurta sa vizită în cîteva zone calamitate din județul Bacău.
Pagubele sînt, în acest moment, incomensurabile
Premierul Adrian Năstase a plecat să-și vadă de treabă la Palatul Victoria. Prefectul Cătălin Mardare și subprefectul Gabriel Vlase, împreună cu ceilalți oficiali, au continuat să viziteze zonele afectate de inundații. La Agăș, primarul Toma Spoeală le-a arătat mai multe locuri unde dezastrul se produsese. „Din nouă poduri, doar două au rezistat. Restul le-au ras”, a spus cu amar în glas primarul. Cele mai mari stricăciuni au fost produse aici de pîraiele Agăș și Goioasa. Pur și simplu și-au făcut albie prin casele oamenilor, cărora nu le-au lăsat timp să-și salveze cîte ceva din agoniseală. La Primărie și în alte două, cineva împărțea apă minerală. „La liber”, pe baza declarațiilor de necesitate ale oamenilor.
La finalul vizitei, prefectul Mardare ne-a declarat că va mai dura pînă se va face o estimare a pagubelor. Mardare a opinat că, la final, se va demonstra că efectele inundațiilor au fost mult mai grave decît au estimat, la o primă vedere, primarii localităților afectate. Prefectul ne-a spus că cele 16 case distruse complet erau situate în Asău (10), în Agăș (5) și una la Brusturoasa. Peste toate pagubele materiale, rămîne statistica celor două persoane omorîte de pîrîul Agăș. Și încă o femeie, care a fost luată sub ochii rudelor de ape, dar n-a fost încă de găsit, fiind dată dispărută.
Persoanele din Asău rămase fără adăpost au la dispoziție opt corturi cu 50 de paturi echipate complet, pentru a se adăposti în următoarele nopți. (Nicoleta BICHESCU, Florin POPESCU)
Lasă un răspuns