Amatorii de vin făcut acasă, după metode proprii, dar cu struguri cumpărați, an de an, din podgoriile renumite ale județului Vrancea, vor avea în acest an o surpriză. Deși anul agricol a fost unul foarte bun pentru viticultură, cu toate capriciile vremii, viticultorii vrînceni s-au hotărît să ceară pentru un kilogram de struguri minim 10.000 de lei, chiar dacă marii procesatori nu vor accepta acest preț. Asociațiile viticultorilor au recomandat producătorilor să vîndă marfa cu prețuri cuprinse între 10.000 și 13.000 de lei, pentru a putea obține un profit minim necesar reînceperii ciclului de producție. Conform estimărilor, anul acesta se va obține în zona Vrancea o producție de circa 230.000 de tone de struguri. Producătorii privați susțin că, pentru exploatarea unui hectar de vie, au cheltuit pînă acum între 41 și 65 de milioane lei, în funcție de tratamentele fitosanitare aplicate, substanțele folosite și de costul lucrărilor manuale. La acestea se adaugă dobînzile la credite, impozitele și taxele locale, plata asigurărilor în caz de calamități, cît și cota-parte care revine proprietarilor de teren. Doar un preț mai mare de 10.000 de lei, susțin viticultorii, ar asigura un profit minim. Tot potrivit viticultorilor, procesatorii intenționează să ofere doar 4.000 de lei pentru kilogramul de struguri. Costul producției este acoperit cu un preț de aproape 8.000 de lei pe kilogram, iar restul reprezintă un mic beneficiu pentru a putea relua producția. Cei mai mulți cumpărători de struguri din zona de sud sînt cei de pe Valea Muntelui, care schimbă de regulă cherestea sau alte produse specifice zonei lor cu struguri, dar și cu porumb și grîu. În tîrgurile săptămînale din Palanca, Agăș și Onești se fac asemena trocuri, cu negustorii care vin din Sud, din Vrancea, Galați, Brăila, Buzău dar și mai de departe. La acest moment, o altă categorie de struguri – strugurii de masă se vînd în piețele băcăuane cu 20.000 de lei kilogramul. (Petru DONE)
Lasă un răspuns