Personalități ale culturii românești contemporane și-au dat întîlnire, zilele acestea, la Onești, pentru a participa la cea de-a XXXVI-a ediție a Zilelor Culturii Călinesciene. În acordurile slujbei religioase ce răsuna de la catedrala situată peste drum de Galeriile Fundației „George Călinescu”, apreciatul organizator C. Th. Ciobanu a prezentat în fața publicului pe scriitorul Nicolae Breban, poetul Sergiu Adam, criticul Alexandru Dobrescu, criticii de artă Constantin Prut și Alexanda Titu, dramaturgul Viorel Savin, pictorul Dan Palade și mulți alții. Evenimentul, unul dintre cele mai incitante și valoroase manifeste culturale din județul Bacău, a debutat în jurul orelor 11.00, cu vernisajul expoziției de pictură a artistului Dan Palade. Surpriza, făcută la debutul „Zilelor Culturii Călinesciene,” de organizatori scriitorului și academicianului Nicolae Breban a fost oferirea unui portret realizat de artistul plastic Felix Lupu, lucrare de artă pe care maestrul Breban a primit-o cu bucurie. „Mîine va fi și un salon literar dedicat academiciaului Nicolae Breban la aniversară – 70, care va avea loc în aula Bibliotecii «Radu Rosetti»”, a menționat C. Th. Ciobanu. Expuse pentru a doua oară, după ce au impresionat lumea pentru prima oară pe simezele Centrului Cultural Român din Viena, lucrările oneșteanului Dan Palade au fost prezentate publicului de doi specialiști în domeni: Alexandra Titu și Constantin Prut. „În fața acestor lucrări privitorul regăsește o anumită stare metafizică de care lumea are nevoie și pe care Dan Palade reușește să o instituie”, a spus, printre altele, criticul Dan Palade. În cadrul rubricii repere publicistice, Sergiu Adam a prezentat concis revista „Ateneu”, după care, doi tineri elevi oneștei au făcut cunoscută „Criterion”, noua publicație a Colegiului Național „Dimitri Cantemir” din Onești. A urmat și C. Th. Ciobanu, care a prezentat revista „Jurnalul literar”. Festinul cultural a fost continuat de Nicolae Breban, care a povestit istoria revistei „Contemporanul”, al cărei director este. Autorul „Bunei Vestiri” s-a arătat nemulțumit de faptul că la „Zilele Culturii Călinesciene”, criticii literari nu s-au sinchisit să fie prezenți. „Acest lucru dovedește lipsa de solidaritate cu marele Călinescu și cu magistrala lui etică. Critica română trebuie să se reunească pentru a stabili o ordine în ierarhia literaturii române, pentru că această ordine nu poate fi stabilită decît de criticii de prestigiu. Ar fi trebuit să fie prezenți aici, la Onești, pentru că aici este biserica lui Călinescu și primii enoriași trebuie să fie criticii”, ne-a declarat Nicolae Breban. Panoramicul editorial a fost încheiat de dramaturgul Viorel Savin, care a prezentat editura „Casa Scriitorilor”. N-au lipsit din decor nici întrebările publicului, unii dintre ei exprimîndu-și nemulțumirea că membrii comisiei de cultură din Onești n-au catadicsit să fie prezenți la această importantă manifestare.
„Zilele Culturii Călinesciene” au continuat aseară, în jurul orelor 18.00 în aula Bibliotecii „Radu Rosetti”, cu prelecțiunea „Romanul realist în criză” de academician Nicolae Breban. A urmat un recital de poezie română contemporană prezentat de Raluca Botez, actriță la Teatrul „Act” din București.
Astăzi, la ora 10.00, în aula Bibliotecii „Radu Rosetti”, va avea loc colocviu de literatură contemporană cu tema „Generații literare în dialog”, la care moderatori vor fi Nicolae Breban, Alexandru Dobrescu și Alexandru Mușina. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns