Școala de la Drăgugești a fost pospăită la suprafață
• firmele de construcție „Nova Construct” S.A. și „Conest” nu au ținut cont de proiectul stabilit inițial pentru renovarea școlii • în timpul unei inspecții, în timpul orei, o bucată de tencuială a căzut în capul elevilor • pentru că hidroforul instalației sanitare nu a fost amplasat conform proiectului, acesta a fost furat la scurt timp • cei vinovați nu par dispuși să dea explicații
Scandalul iscat de renovarea de mîntuială a școlilor de la țară continuă. Reporterii noștri au descoperit încă o unitate de învățămînt din județ unde firmele de construcție și-au bătut joc pe banii oferiți de Banca Mondială. Societățile în cauză sînt aceleași despre care, într-unul din numerele noastre trecute, scriam că au făcut treabă de mîntuială. Și de această dată, firmele au luat banii, n-au dus proiectul la capăt așa cum ar fi trebuit, iar bucăți din pereții școlii au început să cadă. Cei care au de suferit sînt, evident, elevii.
Renovarea școlii din satul Drăgugești, comuna Helegiu, a început în primăvara anului 2001. Firmele care s-au ocupat de reconstrucție au fost, ca în multe unități școlare din mediul rural, Nova Construct și Conest din Iași. La trei ani de la terminarea renovării, unitatea de învățămînt are pereții crăpați, vopseaua geamurilor stă să cadă, iar apa, cum era de așteptat, nu există la grupul sanitar. La solicitările repetate ale Elenei Busuioc, directoarea școlii de la acea vreme, responsabilii de reconstrucția școlii au revenit pentru a remedia defecțiunile. „După ce am insistat de multe ori să vină, au apărut. Dar tot treabă de mîntuială au făcut! Eu nu știu cine a semnat procesul verbal de recepție a lucrării, că noi nu am făcut-o”, ne-a spus fosta directoare.
În proiect e una, în realitate, alta
Deși în proiectul de renovare se spune că școala trebuia să fie dotată la finalul lucrării cu dispozitive pentru stingerea incendiilor, cu teren de joacă betonat și cu groapă pentru arderea deșeurilor nerefolosibile, acestea nu s-au mai realizat. Ba mai mult decît atît, Ioana Paladi, actuala directoare a școlii, susține că nici măcar nu s-a mai dat gled pe pereți. S-a văruit direct peste ciment și acum totul arată jalnic. „Nu știu ce calcule au făcut cei de la firmele de construcție, dar nu au ținut seama de proiectul stabilit inițial. Au zis una și au făcut alta. Ce mai la deal, la vale, au făcut treabă de cea mai proastă calitate! Anul trecut, în timpul unei inspecții la o oră a căzut o bucată de tencuială din tavan, chiar în capul elevilor. Mai mare rușinea! Ce renovare este asta?”, se întreabă directoarea școlii.
Hidroforul instalației sanitare a făcut picioare
Reparațiile unității școlare au durat pînă în septembrie 2001, cînd cei 215 elevi au putut intra la cursuri. Ca și cum toate cele întîmplate nu ar fi fost suficiente, problema majoră pe care o întîmpină acum copiii și cadrele didactice este lipsa apei curente din școală. Aceasta se datorează faptului că hidroforul instalației sanitare nu a fost instalat în școală, așa cum era stabilit în proiect, ci undeva afară, la gura unei fîntîni. Această proastă amplasare a făcut ca în cel mai scurt timp hidroforul să fie furat. „Era o fîntînă cu un capac foarte ușor de scos. Orice om care ar fi băgat mîna l-ar fi putut fura de acolo. Prin ianuarie am rămas fără hidrofor. Era de așteptat să dispară. Așa e omul!”, ne-a mărturisit directoarea Paladi. Poliția a fost înștiințată de furt, însă nici pînă la această oră nu a prins hoțul cu pricina. „Dosarul este în lucru”, ne-a înștiințat Teodor Paisa, agent principal în cadrul Poliției din comuna Helegiu. Grupul sanitar nou este inaccesibil, elevii școlii din Drăgugești folosindu-l tot pe cel vechi din curtea școlii. „Mă bucur că nu s-a dărîmat la renovare vechea toaletă, că acum nu știu ce am fi făcut! Femeia de serviciu nu ar fi putut să care apă cu căldarea în fiecare pauză”, ne-a mărturisit directoarea.
Cei vinovați nu dau explicații
Programul de reabilitare a școlilor este bun doar pe hîrtie. Aceleași firme de construcție care s-au ocupat și de reabilitarea școlii din Deleni, care are acum probleme de aceeași natură, au făcut treabă în bătaie de joc, iar directorul principal al lucrării, Constantin Pîrlog, nu pare dispus să dea prea multe explicații. Cert este că banii Băncii Mondiale s-au dus pe Apa Sîmbetei și toți cei vinovați, pare-se, au mîinile curate.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Bacău au repetat, ori de cîte ori au avut ocazia, că în fața situațiilor semnalate de profesori și de presă sînt legați la mîini. La una dintre ședintele trecute ale Comisiei Consultative, Ghiorghi Iorga, inspectorul școlar general, a afirmat că atunci cînd s-au organizat licitații cel care a semnat contractele cu firmele de construcții a fost Ministerul Educației. „Noi n-avem voie din punct de vedere legal nici măcar să mergem să vedem care este stadiul lucrărilor. Așa că nici nu poate fi vorba ca noi să tragem la răspundere firmele care au făcut treabă de mîntuială”, a afirmat în repetate rînduri Ghiorghi Iorga. În atare situație, singurul care mai poate face ceva este ministerul de resort, însă responsabilii de aici nu par tocmai interesați de ce se întîmplă în țară. (Olimpia FILIP)
Lasă un răspuns