• Iulian Movilă, directorul ARPM, se gîndește să-i dea în judecată pe juriștii de la „Sofert”, după ce aceștia au afirmat că laboratorul de aici nu e acreditat oficial • juriștii de la „Sofert” nu comentează
Intenția celor de la „Sofert” de a constesta analizele efectuate de specialiștii Agenției Regionale pentru Protecția Mediului (ARPM) pe motiv că laboratorul de aici nu e acreditat oficial pare a fi pe punctul de a declanșa un adevărat război între cele două părți. De altfel, Iulian Movilă, directorul ARPM, nu a ezitat să-și facă publică nemulțumirea totală în legătură cu afirmațiile făcute de reprezentanții combinatului de îngrășăminte chimice și, în plus, a lăsat să se înțeleagă că studiază foarte serios posibilitatea de a-i acționa în judecată pe aceștia. „Nu e posibil ca un jurist de la «Sofert» să afirme așa ceva. În cadrul Ministerului Mediului, nici un laborator al Agențiilor de Mediu din teritoriu nu este autorizat oficial, ci doar cel de la Institutul de Cercetare și Ingienria Mediului (ICIM) beneficiază de respectiva autorizare. Asta nu înseamnă însă, că aparatura noastră nu e verificată metrologic, în timp ce măsurătorile se efectuează numai după standarde naționale. În plus, în fiecare an se face o intercalibrare între măsurătorile ICIM-ului și cele ale agențiilor din teritoriu, și dacă se constată diferențe mai mari de 2%, se fac corecturile de rigoare. Pînă acum însă, nu a fost cazul să se facă corecții”, ne-a declarat directorul Iulian Movilă.
De partea cealaltă, membrii oficiului juridic de la „Sofert” au evitat să comenteze pe marginea acestui subiect. „La noi sînt mai mulți juriști care au mers la procesele cu Agenția de Protecție a Mediului. În ce mă privește, nu am făcut o astfel de afirmație, iar despre colegii mei nu știu ce să zic”, ne-a declarat unul dintre juriștii de la combinatul de îngrășăminte chimice, care a „uitat” însă, să se prezinte. Pe de altă parte, este interesant că cei de la „Sofert” le-au solicitat, luni dimineață, celor de la ARPM să facă, în paralel cu ei, măsurători ale concentrației de amoniac din aer, „pentru că a fost ceață și le era frică să nu polueze din nou. Cînd au interes, sîntem buni, deși nu ezită să declare că nu avem laboratorul autorizat. Nu vi se pare că totul începe să semene cu un mișto?”, a întrebat, retoric, directorul ARPM. Cît privește măsurătorile de luni dimineață, acestea au indicat o concentrație de amoniac de doar 0,12 miligrame pe metru cub, adică o valoare sub limita maximă admisă, care este, amintim, de 0,3 miligrame pe metru cub. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns