Marcat de tensiuni și incertitudini, de dificultăți și promisiuni cu iz electoral, astăzi școala românească marchează un nou început. Este, așadar, momentul să ne întrebăm încă o dată: încotro pornește ea? Interesul tot mai scăzut pentru instrucția și educația școlară, dincolo de resursele financiare insuficiente pe care le alocă guvernanții, reforma perpetuă pe care o traversează sînt de natură să îngrijoreze. Ce credeți că ar trebui să se întreprindă pentru ca învățămîntul românesc să-și recîștige pozițiile prioritare în strategia națională?
Gabriela Istrate, 37 de ani, lucrător social: „Din contra. Eu zic că este un interes mai mare pentru școală acum, în zilele noastre, comparativ cu anii din urmă. Am și eu doi copii, fetița este în clasa a șaptea, iar băiatul intră în clasa întîi. Eu sînt foarte mulțumită de ei, iar ei sînt pregătiți datorită profesorilor care pun accent pe educație, pe învățătură”.
Valerica Tatu, 54 de ani, magaziner: „Dacă n-ai școală, nu faci nimic în viață. Totuși, nu mi se pare că a scăzut acest interes pentru educația școlară, pentru instrucție. Și în anii trecuți, ca și acum, cine nu vrea să învețe nu învață. Am și eu un nepot și vă spun sincer că este într-adevăr interesat și preocupat pentru școală”.
Mariana Melinte, 46 de ani, economist: „Așa este și mi se pare normal, atîta timp cît profesorii nu sînt plătiți corespunzător. Consider că interesul pentru educația școlară va reveni odată cu stimularea materială a cadrelor didactice. Acestea nefiind stimulate nu-și mai dau interesul în sălile de curs și pun accent pe meditații la domiciliu. La fel și elevii. Atîta timp cît știu că părinții îi dau la pregătire, aceștia nu mai sînt atenți în clase”.
Anonimă, 40 de ani, jurist: „E foarte important să se facă învățămînt de calitate. Sînt două probleme aici: prima este că profesorii nu sînt plătiți corespunzător și această problemă s-ar putea rezolva, dacă s-ar vrea. A doua problemă, care duce la dezinteresul pentru școală, de fapt este o cauză, sînt copiii care nu sînt alimentați corespunzător și, astfel, nu fac față la școală”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns