• municipalitatea negociază cu BERD pentru contractarea unui împrumut de aproximativ 70 de milioane de euro pentru modernizarea CET • cei mai mulți bani sînt credite nerambursabile • în cîțiva ani, CET va renunța la cărbune și va putea produce agent termic doar pe bază de gaz metan
O echipă de experți ai Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) vor sosi, pînă la sfîrșitul acestei luni, în Bacău pentru a negocia cu administrația publică băcăuană acordarea unui împrumut în vederea modernizării sistemului de distribuție a agentului termic produs de CET. Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău, a precizat, ieri, că valoarea acestui credit este estimată la aproximativ 70 de milioane de euro. Banii ar urma să fie folosiți pentru încheierea lucrărilor de contorizare a tuturor abonaților CET din municipiul Bacău, precum și pentru modernizarea întregului sistem de distribuție a agentului termic produs de CET. Odată cu aceste lucrări, ar urma să fie efectuate și o serie de modernizări la cazanul principal de producere a agentului termic de la CET. Primarul Stavarache a precizat că în cadrul discuților ce vor fi purtate între reprezentanții CET Bacău și specialiștii în termotehnică de la BERD vor fi analizate și modalitățile de schimbare a actualului sistem de producere a agentului termic. „Se are în vedere chiar schimbarea combustibilului. Dacă vor fi făcute aceste modernizări, în cîțiva ani CET va renunța la cărbune și va putea produce agent termic doar pe bază de gaz metan. De altfel, aceasta este chiar o cerință a Uniunii Europene pe care va trebui să o respectăm”, a precizat primarul Bacăului.
Singura problemă care ar putea fi ridicată la contractarea acestui împrumut de la BERD ar putea fi reprezentată de posibilitatea municipalității băcăuane de a garanta acest credit. Liderul administrației publice băcăuane a amintit că pragul legal de garanție de 20% din totalul veniturilor obținute de municipalitate este, în acest moment, atins prin contractarea împrumutului ISPA pentru reabilitarea rețelelor de apă potabilă prin proiectul Valea Uzului II, precum și ca urmare a lansării celei de a doua emisii de obligațiuni municipale pentru renovarea Bazinului de Înot. „Avem și promisiunea reprezentanților Guvernului că vom fi sprijiniți pentru contractarea acestui tip de credit. Sînt programe speciale pe această direcție, încheiate prin acorduri bilaterale semnate cu guvernele altor țări din Comunitatea Europeană. Sperăm, chiar, ca în urma negocierilor să obținem un procent cît mai mare din acest credit să fie nerambursabil”, a mai declarat Romeo Stavarache. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns