Victor Dumitru NICOLAESCU
Avînd în vedere modul cum se pregătesc pentru alegerile din toamnă partidele politice (de fapt, politicienii noștri), pentru asanarea vieții politice, eliminarea corupției, respectarea legilor și încurajarea adevăraților oameni politici care au ceva de spus și de făcut, vă propun următoarele apeluri:
1. Apel către partidele politice: să fie eliminate de pe listele de candidați persoanele implicate în orice fel de scandaluri sau acte ilegale (corupție, conflicte de interese, intervenții în treburile justiției etc.); politicienii care au mai fost aleși și nu au acționat în interesuil comunității și oamenii de afaceri care nu au renunțat apriori la afaceri.
2. Apel către omenii de afaceri onești: să renunțe la funcțiile din administrația publică sau la calitatea de parlamentari dacă nu pot renunța la afaceri și să susțină oamenii politici adevărați care au ceva de spus. Să se ocupe în continuare de afaceri și, în măsura posibilităților, în condiții legale, să susțină numai persoane cu moralitate, fără tinichele după ele. Să susțină numai partidele care promovează astfel de persoane, funcție de doctrina pe care o îmbrățișează. În felul acesta s-ar elimina goana după „politicieni” cu bani sau „candidați” care nu au bani, dar care nici nu au nimic în comun cu politica adevărată, în interesul comunității.
3. Apel către CNSAS: să publice urgent, cu orice risc, lista foștilor colaboratori ai Securității și în special lista actualilor politicieni care au activat sau au avut legături cu fosta Securitate (nu foști deținuți politici anticomuniști, care au fost obligați sau șantajați să facă informări). Să se sesizeze din oficiu ori de cîte ori apare un nou politician pe firmament și în cel mai scurt timp posibil să comunice dacă a fost sau nu colaborator al Securității.
4. Apel către alegători: să refuze votarea acelor liste care conțin candidați care au mai fost aleși, dar nu au avut nici o activitate în interesul comunităților care i-au ales sau au fost dovediți ori suspectați de corupție ori încălcări ale legilor, respectiv au fost implicați în diverse scandaluri publice ori politice. Totodată, să refuze alegerea oamenilor de afaceri care nu renunță anticipat la afaceri sau care sînt dispuși să încalce legea conflictului de interese, ori persoane care nu prezintă garanții morale. Este mai bine să fie aleși oameni mai puțin cunoscuți ca persoane publice decît indivizi cunoscuți, dar cu antecedente mai mult sau mai puțin deplorabile. Este de dorit să se voteze partide cu doctrine politice clare, care nu fac promisiuni deșarte sau care au promis și nu s-au ținut de cuvînt. N-ar fi rău nici dacă alegătorii ar fi mai atenți la formațiunile noi, care aduc și oameni noi, ce nu au fost implicați în politică pînă acum și care pot fi mai capabili în comparație cu cei „consacrați”.
Lasă un răspuns