Tribunalul Bucuresti a dat publicitatii motivarea sentintei prin care i-a achitat pe Corneliu Iacobov si pe ceilalti inculpati in dosarul Rafo. Acestea sint lipsa probelor si „neseriozitatea” unora dintre acuzatii. Potrivit judecatorului, faptele de abuz în serviciu, spalare de bani si asociere în vederea savîrsirii de infractiuni nu exista ori nu sînt prevazute de legea penala si sint doar actiuni comerciale.
Corneliu Iacobov a fost achitat pe 12 mai de magistratii Tribunalului Bucuresti, în dosarul Rafo Onesti, însa decizia nu este definitiva. Pe 4 noiembrie 2005, omul de afaceri Corneliu Iacobov a fost trimis în judecata de procurorii Parchetului de pe linga Înalta Curte de Casatie si Justitie, fiind acuzat de spalare de bani, asociere în vederea savirsirii de infractiuni si complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în forma calificata. Alaturi de Iacobov au mai fost deferiti justitiei si Toader Gaureanu, Marin Marin si Liliana Luchian, pentru aceleasi capete de acuzare ca si primul inculpat. Prejudiciul retinut în sarcina acestora este de aproape 243 de miliarde de lei. Potrivit rechizitoriului, Iacobov a negociat si stabilit înstrainarea, în mod ilegal, a unor active din patrimoniul Rafo Onesti, preturile fiind vadit mai mici decit valoarea lor reala. Ceilalti inculpati au fost acuzati ca si-ar fi îndeplinit, cu buna stiinta, în mod defectuos atributiile de serviciu. Procurorii sustin ca Toader Gaureanu, Marin si Luchian au fost într-o permanenta întelegere în legatura cu modul de realizare a unor contracte economice care au condus la prejudiciul amintit.
Vinovat este rechizitoriul
Judecatorul a considerat ca nedemonstrate sau neserioase acuzatiile potrivit carora inculpatii Corneliu Iacobov, Toader Gaurean, Liliana Luchian si Marin Marin ar fi vîndut ilegal din patrimoniul Rafo, sub masca constituirii unei garantii, 3.404.572 de actiuni la societatea Electrocarbon Slatina, catre Metaleuroest. „Nu se arata în tot continutul rechizitoriului în ce ar consta aspectul de nelegalitate al clauzei care prevede constituirea garantiei mobiliare”, se arata în motivarea instantei. Aceasta a mai retinut ca pierderea de peste 58 de miliarde de lei vechi de la Rafo sustinuta de procurori ca prejudiciu adus este „discutabila”. Judecatorul a invocat o adresa emisa de piata de capital RASDAQ, potrivit careia valoarea de tranzactionare a actiunilor Electrocarbon, în perioada ianuarie 2002 – aprilie 2003, era de 3.000 – 4.000 de lei (vechi) pe actiune si nu de 25.000 de lei pe actiune (reprezentînd doar valoarea nominala). Rafo a încasat, ca urmare a tranzactiei încheiate cu Metaleuroest, peste 26,7 milioane de lei, adica 7.864 de lei pe actiune”.
Ca si cum nu a fost la Rafo
În cazul acuzatului Corneliu Iacobov, instanta a stabilit ca Parchetul nu a reusit sa demonstreze implicarea acestuia în administrarea Rafo sau ca acesta a luat decizii în numele societatii. Pentru ca nu a semnat nici un act decizional, nu a luat si nu a dispus vreo masura concreta cu privire la administrarea sau activitatea comerciala a rafinariei, nu a dat nici o dispozitie personalului acesteia. „Sprijinindu-si în mare parte acuzatiile împotriva inculpatului pe «perceptiile» unor martori, Parchetul scapa din vedere ca o persoana poate fi trasa la raspundere penala numai pentru actiunile sale, în masura în care acestea înfrîng vreo dispozitie legala. Teza fundamentala a inculparii, aceea ca Iacobov Corneliu «a initiat si stabilit» contractele comerciale, nu este sustinuta din punct de vedere probator” – a aratat instanta. Hotarîrea Tribunalului Bucuresti poate fi atacata cu apel.
“Nu am furat nici un ban de la Rafo”
Acesta este raspunsul pe care Iacobov il da oricui il intreaba de Rafo. „Sint foarte mindru de ceea ce am facut la Rafo – a declarat, recent, Iacobov. Rafinaria nu este nici acum in faliment, ba chiar si-a platit toate datoriile. Si nu uitati ca datorita mie a repornit. Doi ani si noua luni a stat inchisa, iar cind am preluat-o scotea benzina Euro 2. Cind s-a vindut, de la grupul meu de firme, producea Euro 4. Dar, pentru aceasta a fost nevoie de investitii de 110 milioane de dolari. Am investit, nu am furat nici un ban de la Rafo”.
BRAVO
domnului Iacobov.