• afirmă Florin Grapă, antrenorul naționalei feminine de volei și al echipei Știința Bacău
În urmă cu cîteva zile, naționala feminină de volei a României, al cărei antrenor este băcăuanul Florin Grapă, a obținut o strălucită calificare la turneul final al Campionatului European care va avea loc în 2005 la Zagreb (Croația). Aflat pentru prima oară în postura de „principal” la naționala de senioare (n.r., a fost antrenor principal și la reprezentativa de junioare a României), Grapă a reușit chiar de la debut să dea lovitura într-o grupă foarte puternică din care au mai făcut parte Rusia, Spania și Grecia, bilanțul reprezentativei române fiind de patru victorii din șase posibile. Palmaresul său ca antrenor nu se rezumă însă doar la această performanță. Cu Știința Bacău a cîștigat cupa și campionatul României și a reușit alte cîteva clasări pe podium precum și participări în cupele europene, la fel cum se va întîmpla și în acest sezon. Cum nu suportă avionul, Grapă s-a întors acasă cu mașina proprie, mai tîrziu decît componentele lotului care au ajuns cu o zi mai devreme.
– Felicitări pentru succes și la mai mare!. Cum a fost campania de calificare?
– Păi, cum să fie? Foarte grea. Nici nu mă așteptam la altceva. Din fericire am avut condiții de pregătire foarte bune. Practic, ni s-a dat tot ce am cerut din partea federației.
– Ați preluat echipa în mai, cu un lot format în mare măsură și din care care ați reținut exact jucătoarele de care aveați nevoie pentru calificare.
– Într-adevăr, am fost numit antrenor la națională pe 5 mai 2004 și am preluat un lot de 24 de jucătoare stabilit la federație cu aproape un an mai devreme. Printre cele 24 s-au aflat inițial și trei sportive de la Știința Bacău, Nicoleta Țolișteanu, Camelia Antal și Angela Chivorchian. Pe parcurs a rămas doar Țolișteanu.
– Care a avut o contribuție extrem de importantă la obținerea calificării.
– Ea a fost din start titulară. Trebuie să ne bucure că a avut și Bacăul partea sa de merit, mai ales că Țolișteanu este singura de la națională care evoluează în campionatul intern.
– Pregătirile campaniei pentru Euro 2005 au avut, desigur, un rol esențial.
– Am început pregătirea centralizată în iunie, am beneficiat de cantonament așa cum l-am vrut și am putut să facem așa cum trenuie pregătirile fizică și tehnico-tactică. În plus, am participat la un turneu internațional la Tîrgu Mureș, alături de echipele Turciei și Bulgariei, pe care l-am și cîștigat. Apoi, am jucat trei meciuri în Cehia cu naționala gazdelor și am cîștigat un meci, apoi am susținut partide de verificare cu echipele masculine din Buzău și Cluj.
– Unde s-a decis calificarea?
– Capitale au fost ultimele două meciuri, cu Rusia acasă și cu Grecia în deplasare. După ce am bătut Rusia cu 3-0 eram sigur că ne vom califica. Aveam nevoie de o victorie cu 3-0, cu Grecia, ca să nu avem emoții și am realizat-o.
– Cum ați sărbătorit calificarea?
– Ne-am întors acasă, eu, iar fetele au plecat la un Grand Prix în Turcia. Vom sărbători mai încolo.
– Cum ați fost răsplătiți pentru acest succes?
– Ni s-a promis un miliard de lei și îl așteptăm. Este vorba de un sponsor, nu de federație. Probabil că și federația va sări. Oricum, pînă acum li s-au dat fetelor cîte trei milioane de lei pentru fiecare victorie.
– Ce urmează?
– Păi, îmi voi relua activitatea la club și la echipă pentru că începe campionatul și se apropie și cupele europene. Mă voi întîlni cu fetele după ce mă întorc de la Adunarea Generală a FR Volei, la sfîrșitul săptămînii. (a consemnat Marius AMBROZIE)
Lasă un răspuns