• Gheorghe Năstase nu e de acord cu vînzarea dispensarului din comună și cumpărarea acestuia de către medicul de familie • primarul a dat în judecată Consiliul local, motivînd că prețul pentru care a fost vîndut imobilul, 1,3 miliarde de lei, e mult prea mic • deși instanța i-a respins acțiunea, primarul este hotărît să meargă pînă în pînzele albe
La puțin timp după alegerea sa în fruntea comunității, primarul comunei Stănișești, Gheorghe Năstase, a atacat în instanță o hotărîre a Consiliului Local. Acțiunea sa surprinde cu atît mai mult cu cît ea reprezintă o premieră absolută în județ. În istoria administrației locale nu se cunoaște nici un caz în care un primar să fi acționat în instanță consiliul local. Ce a determinat demersul primarului de la Stănișești și în ce constă el?
În Stănișești, tot în premieră absolută la nivelul județului, în data de 7 iunie a.c., în prima zi după alegerile locale, cînd în această comună a fost votat ca primar Gheorghe Năstase, Consiliul Local din legislatura trecută a desfășurat o licitație în urma căreia dispensarul (care are și un apartament) și terenul aferent acestuia (1.320 mp) au fost vîndute doctorului Cătălin Andriescu, medic de familie în Stănișești de cîțiva ani buni. Clădirea și terenul au fost adjudecate de medic la un preț de 900 milioane lei. Pentru început, doctorul a plătit un acont de 286 milioane lei, urmînd să achite în cinci ani restul de bani, cu o dobîndă de 10 la sută pe an. În final, costul imobilului și al terenului va fi de 1,3 miliarde lei. Totodată, prin contractul încheiat cu Consiliul Local Stănișești, medicul se obligă ca timp de 15 ani să nu schimbe destinația clădirii.
Primarul contestă corectitudinea evaluării clădirii și terenului
Aparent, lucrurile par a fi în ordine. Totuși, primarul Năstase, chiar dacă nu contestă legalitatea licitației, consideră că ea nu a fost corectă. „Clădirea și terenul au fost subevaluate, susține primarul Năstase. În inventarul primăriei, numai clădirea apare la o valoare de 3,5 miliarde lei. Plus că, între timp, aici s-au făcut o serie de îmbunătățiri și mai este și un apartament. Apoi, medicul este cetățean român, dar cu domiciliul în Statele Unite ale Americii. Nu și-a făcut mutația pe Stănișești. Or, din acest motiv eu nu am încredere că va rămîne în localitate ori că nu va înstrăina clădirea și nu-i va schimba destinația. Eu țin la comună și nu vreau sub nici o formă să se ajungă în această situație”.
Doctorul Andriescu respinge acuzele primarului
De cealaltă parte, doctorul Andriescu susține că măcar pentru 15 ani va rămîne să profeseze în comună și că inclusiv actualul primar a fost de acord cu vînzarea dispensarului, după care s-a opus licitației. „Aceasta a respectat toată procedura legală, declară doctorul Andriescu. Cît privește evaluarea clădirii și a terenului, aceasta a fost făcută de un expert de la o firmă autorizată. Expertul le-a evaluat la 860 milioane lei”, spune doctorul.
Primarul este hotărît să meargă pînă în pînzele albe
Primarul Gheorghe Năstase a contestat hotărîrea de vînzare și licitația în sine la secția Contencios administrativ din cadrul Tribunalului Bacău. Aceasta a stabilit că primarul „nu are, prin lege, competența de a ataca în instanță hotărîrile consiliului local”. În aceeași hotărîre judecătorească se mai menționează că numai prefectul poate verifica legalitatea hotărîrilor consiliului local și poate cere în instanță anularea lor. Mai mult decît atît, în aceeași hotărîre judecătorească se precizează că primarul nu poate solicita anularea licitației, el nefiind participant la ea. În consecință, instanța „respinge acțiunea pentru lipsa calității procesuale” a primarului. Cu toate acestea, Gheorghe Năstase este hotărît să meargă pînă în pînzele albe. „Voi acționa mai departe ca persoană fizică, pentru că dispensarul trebuie să rămînă al comunei”, a conchis el. (Elena ȚINTARU)
Lasă un răspuns