• agenția americană vrea să o premieze pe aceasta pentru rezultatele obținute în urma proiectelor aplicate în România • o echipă de filmare a USAID a stat cîteva zile în România pentru a realiza un documentar despre Leslie Hawke
Dacă unii șefi ai Fundației de Sprijin Comunitar (FSC) nu au ezitat să minimalizeze aportul lui Leslie Hawke la bunul mers al programului „Gata, dispus și capabil”, conaționalii acesteia de la Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) se pregătesc să o premieze pentru aceleași motive. „În fiecare an, agenția acordă unul sau două premii persoanelor care se remarcă prin rezultatele obținute în urma aplicării diferitelor proiecte. Pentru aceste premii sînt luați în calcul toți voluntarii americani, dar se monitorizează în special activitatea celor din Europa de Est. Anul acesta se acordă cel de-al VIII-lea premiu. În ceea ce o privește pe Leslie, propunerea a venit din partea mea. M-a impresionat voința de care a dat dovadă aceasta în a face ceva pentru români, mai ales că este o persoană de vîrsta a doua”, ne-a declarat Jay Sorensen, reprezentanta USAID. Decizia finală în ceea ce privește destinația premiului va fi, însă, luată de conducerea USAID din Statele Unite, motiv pentru care, în ultimele zile, Jay Sorensen și cameramanul David Henry au realizat un documentar despre activitatea lui Leslie Hawke în România. Aceștia au filmat la București, la Bacău, dar și în cartierul Colonia Bistriței din Buhuși. „În Buhuși am întîlnit cele mai grele condiții de trai pe care le-am văzut vreodată în viața mea, de aceea cred că munca lui Leslie e o adevărată rază de speranță pentru cei de aici. În ciuda sărăciei, însă, oamenii mi s-au părut foarte deschiși și pritenoși. Mi-a fost teamă că vor fugi de noi, că nu vor dori să stea de vorbă, dar nu a fost nici o problemă din acest punct de vedere”, a spus David Henry.
Amintim că Leslie Hawke a venit în Bacău în urmă cu trei ani, ca voluntar al Corpului Păcii, aducînd cu ea și ideea programului „Gata, dispus și capabil”. Teoretic, proiectul este destinat mamelor și copiilor din familiile defavorizate, dar cum în Bacău cele mai multe cazuri de acest fel provin din rîndul rromilor, Leslie a făcut cunoștință îndeaprope cu rromii băcăuani. De aici și pînă la demararea unui proiect destinat exclusiv etniei în cauză nu a mai fost decît un pas. Botezat „Cartiere mai bune”, acesta a fost pus în practică în cartierele Izvoare și Vîntului din Bacău și Colonia Bistriței din Buhuși. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns