Sarbatoarea de suflet a statisticienilor, „Ziua Statisticianului”, marcata in fiecare an pe 12 iulie, va avea loc, in acest an, pentru prima oara de la instituirea ei, in conditii de austeritate. „În acest an, în care întreaga societate romaneasca se confrunta nu doar cu dificultatile crizei economice care afecteaza intreaga Europa, dar si cu efectele unor fenomene meteorologice iesite din comun – se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS) -, s-a considerat oportun sa ne racordam cu sobrietate cadrului general de austeritate si sa conferim momentului aniversar doar sensurile sale simbolice, de sarbatoare a sufletului. O sarbatoare care nu comporta consum de resurse materiale sau financiare, ci doar ragazul unor clipe de reflectie la parcursul secular al statisticii romanesti, la slujitorii si menirea sa”. Maniera sugerata de INS este adoptata in toate unitatile teritoriale. „Chiar nu poate fi cazul de a sarbatori, asa cum se intimpla in fiecare an – ne-a declarat directorul Directiei Judetene de Statistica Bacau, Eugenia Harja. Conditiile de austeritate, criza economica, instabilitatea se simt din plin. Sintem o mina do oameni in institutie si lucram sub spectrul reducerii unor salarii care si asa erau destul de mici, dar si al reducerii numarului de salariati. Acestea sint conditiile, ne adaptam la ele, dar vom fi fericiti pentru orice cuvint frumos care ne va fi adresat cu aceasta ocazie”.
In urma cu 151de ani, la 12 iulie 1859, a luat fiinta prima institutie oficiala de statistica din Romania. Era inceputul unei institutii care a crescut in prestigiu, credibilitate si competenta, chiar daca nu a beneficiat intotodeauna de cele mai propice conditii de afirmare.
Integrata si racordata dintru inceput demersurilor europene in domeniu – statistica oficiala romaneasca s-a numarat printre primele institutii de acest fel din tarile Europei – ea si-a gasit deplina implinire in zilele noastre, cind a contribuit din plin, prin datele si informatiile cu privire la starea socio-economica a tarii la finalizarea cu succes a intregului proces care a condus la aderarea si integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Statistica oficiala romaneasca, aliniata celor mai moderne standarde si metodologii practicate in tarile UE, este in masura sa asigure tuturor utilizatorilor, de la autoritati pina la simpli cetateni, date si informatii relevante si fiabile. (Petru DONE)
Lasă un răspuns