Pretul griului ar trebui sa se mentina la cel putin 0,60 – 0,65 de lei pe kilogram, pentru ca producatorii din zona Bacau sa-si amortizeze cheltuielile facute in acutala campanie agricola. Presedintele Asociatiei Judetene a Producatorilor Agricoli Bacau, Daniel Ciobanu, spune ca acest pret va fi unul la care griul va putea fi scos din hambarele proprietarilor, pentru ca la un nivel mai scazut, de exemplu la 0,45 de lei pe kilogram, nimeni nu-l vinde. „Se vorbeste, deja, de spectrul foametei care ameninta lumea – a spus Daniel Ciobanu. Atunci sa fie platita munca agricultorului, iar produsele sale vor fi pe piata. Pretul griului a ajuns la 203 euro pe tona la Bursa din Paris. Iar strainii au inceput sa cumpere masiv teren agricol in Romania, tocmai din perspectiva crizei de alimente. Au venit austriecii, portughezii si italienii, inclusiv in judetul Bacau, oameni din tari care au mai putin teren agricol”.
In plus, marii producatori de griu se gindesc la limitarea exporturilor, astfel incit perspectiva importurilor de griu la noi, la preturi mai mici de cit cele autohtone, este sumbra. Pretul griului de primvara, utilizat in producerea piinii, aproape ca s-a dublat din ianuarie, dupa ce, in cursul anului trecut, a crescut de patru ori, contribuind la cresterea inflatiei la nivel global. Marii consumatori, precum morile si brutariile – observa analistii pietei – sint cuprinsi de panica. (Petru DONE)
Lasă un răspuns