– sustine Dan Vasilescu, directorul executiv al Asociatiei Contractorilor de Foraj din Romania
Activitatea petroliera din Romania, cu exceptia celei de rafinare, este concentrata, aproape in intregime, in Asociatia Contractorilor de Foraj din Romania – ACFR. Din aceasta asociatie fac parte si cele mai importante societati petroliere din judetul Bacau – Hidraulic Moinesti, Foserco Tirgu Ocna si Aquafor Tirgu Ocna. Asociatia are, in prezent, o intensa activitate peste hotare, pentru promovarea industriei petroliere romanesti, si a realizat importante contacte in tari bogate in titei, ca Peru, Venezuela, Argentina, Libia sau Kazahstan. Despre aceasta activitate i-am solicitat amanunte directorului executiv al asociatiei, Dan Vasilescu.
– ACRF este, domnule director, o raritate pe harta industriala a Romaniei. Grupeaza 62 de societati comerciale, care au 15.000 de salariati. In Europa sint asemenea asocieri? Cum sinteti vazuti in lume?
– Este una dintre putinele asociatii integrate din Europa, pentru ca vizeaza toata activitatea din domeniul petrolier, exclusiv partea de rafinare, incepind de la prospectiunile seismice. Chiar de la aceasta etapa sintem cunoscuti si in lume. Unul dintre consilierii nostri este acum consilierul guvernului venezuelean si supervizeaza lucrarile de seismica executate de chinezi in aceasta tara. Sintem bine-cunoscuti in Venezuela, unde in perioada 1970-1973 s-au sapat zece sonde, in zona Maracaibo, care si acum produc titei, si, de asemenea, am fost interesati si urmeaza sa vedem cum vom gasi posibilitatile de cooperare in dezvoltarea activitatii petroliere din zona de Est a tarii, in Orinoco. Acolo urmeaza sa se mareasca productia Venezuelei cu peste doua milioane de barili pe zi. Se exploateaza un titei greu, cu viscozitatea foarte mare, si trebuie solutii pentru a-l impinge catre destinatie. Noi le-am propus, in aceasta situatie, experienta cu care venim din Romania, si ma refer la combustia subterana, care a dat rezultate bune la Suplacul de Barcau si in zona Videle. A ramas ca ei sa evalueze.
Bunavointa si seriozitatea ne ridica
– Activitatea centrala a membrilor asociatiei este forajul. In ce conditii se mai face foraj la noi, dupa ce industria de profil a fost adusa la cote mai mici?
– Noi am urmarit imbunatatirea activitatii de foraj, iar in ultimii patru-cinci ani ne-am dotat cu instalatii performante, din import si din tara. Am realizat, la intreprinderea de consatructii de masini de la Tirgoviste, UPET, instalatii care pornesc de la doua axe (instalatii usoare) sau trei ori patru axe, pentru forajul de ape (industriale si portabile), pina la instalatii de 160 de tone, montate pe sasiuri fabricate la Brasov, la Autocamioane. Deci, acolo unde exista bunavointa, pricepere si seriozitate, iar lichelismul este dat deoparte, industria romaneasca poate sa revina la situatia buna din trecut. Acum, instalatia de 160 de tone este montata pe un sasiu cu sapte axe. Inchipuiti-va ceva foarte lung, in care toata motorizarea se regaseste pe platforma acestei instalatii. Ea a facut drumul din Brasov, a traversat Sinaia si Muntele Paduchiosul, pina in Tirgoviste. Ce am realizat in plus? Sase axe, care gireaza odata cu axa conducatoare. Exista, deci, tehnica, tehnologie in Romania, si putem face fata cu brio la aceste noi comandamente.
– ACFR are foarte multi membri cu acelasi obiect de activitate. Cum se impaca ei, pe aceeasi piata?
– Vrem sa marim capacitatile de productie, dar sa asiguram si concurenta, iar eu am cautat, de-a lungul timnpului, ca pentru o anumita activitate sa existe cel putin doi ofertanti. Care sint membri in asociatie si care se intrec intre ei si coboara pretul. Este una dintre metodele ca activitatea asociatilor sa prospere.
Facem foraj pentru ape geotermale, cantonate la 2.200 – 3.000 de metri. In Bucuresti se exploateaza o sonda cu apa geotermala la 37 de grade Celsius, dar, de fapt, actionam cu 16 societati in acest domeniu.
Primul vinovat: Petre Roman
– Romania era un partener important pe cimpurile petrolifere ale lumii. Ce rol si ce pozitie mai are astazi?
– In acest moment lucram cu patru instalatii in Libia, dar numarul lor se va mari. In 1989 aveam sase instalatii acolo, dar prin vinzarea drepturilor Romaniei in Libia, catre firma Repsol, din Spania, ei au devenit beneficiarii acestor structuri geologice. Iar noi trebuie sa o luam de la capat. Aceasta arata ca daca nu avem conducatori avizati se produc pierderi financiare foarte mari, care duc la cresteri de preturi in Romania. Inchipuiti-va ce ar fi insemnat zacamintele din Libia, din care aveam 50%, pentru o alimentare continua cu petrol a rafinariilor din tara. Vinovat este, in primul rind, Petre Roman, care a considerat ca Romania e o adunatura de fier vechi. Si in alte industrii, Rulmentul Alexandria merge, rulmentii mari de la Ploiesti se exporta bine, UPET Tirgoviste a putut fi revitalizata, fabrica cu 20.000 de salariati care era 1 Mai Ploiesti de redreseaza incet-incet. Acolo, Gabriel Comanescu, proprietar si la platformele de foraj marin, a reusit sa modernizeze instalatia Prometeu, care este de top, cu care se pot sapa de trei ori mai multe sonde ca inainte. Am grupat buna parte dintre societatile care operau servicii conexe in domeniul petrolier. Acum ii avem pe cei care executa geofizica de santier, cimentarile de sonda si operatiile speciale. Tot la noi sint cei care produc sculele pentru foraj si pentru extractie, o noua intreprindere, Confin Cimpina, construita la sfirsitul anilor ’90. Am deschis piata de export, cam de opt ani, si am exportat in Kazahstan si in India.
Strainii se asociaza la ACFR
– S-ar spune ca suntem pe drumul cel bun.
– Cel putin pe aceste activitati, Romania e pe drumul cel bun. Dar nu este suficient. A trebuit sa cream o serie de specialitati si sa determinam profesionalizarea oamenilor. De exemplu, a fost nevoie sa ducem, urgent, o instalatie de foraj la Varna. Avem, acum, nevoie de alta in Kazahstan. Le ducem, pentru ca s-a nascut, in asociatie, o societate de transport aerian, fluvial, maritim si terestru. Acesta este drumul, al competentei si specializarii in fiecare mic domeniu, iar toate la un loc fac o echipa care executa tot ce este nevoie, in tara si peste hotare. Avem in asociatie o sucursala a unei societati din SUA, care se ocupa de fluidele de foraj. Acum o avem si pe a doua, din Germania. Ea ofera serviciile direct la sonda, ca si cea din SUA, dar construieste acum o fabrica de utilaje in Romania. De la aceasta societate oferim, in prezent, in strainatate, tehnologie si aditivi, la care adaugam si forta de munca. Dar, in asociatie avem 14 membri din afara granitelor Romaniei. Una este din Argentina, alta din Norvegia, alte sase din Germania, una din Franta etc. Indraznim ca asociatia noastra sa poata prezenta oferte cit mai mari. De curind, am fost la Tirgul specializat de la Rio. Avem relatii foarte bune si in Peru, o deschidere mare prin intermediul ambasadorului Stefan Costin. Anul trecut am incheiat un contract pentru reabilitarea foselor (batalelor) parasite (peste 2.100), pe trei ani, pentru reutilizarea detritusului, eliberarea foselor de toate depunerile si redarea lor in circuit. Contractul are o valoare de zece milioane de dolari si mergem acolo cu zece instalatii.
Lasă un răspuns