– proiectul se ridica la 20 milioane de euro, din care 15 milioane o reprezinta finantarea europeana – el cuprinde inchiderea vechii gropi, constructia noului depozit ecologic, colectarea deseurilor intr-un mod occidental, precum si achizitionarea unor utilaje moderne – acesta este primul proiect ce include Zona Metropolitana Bacau si va fi functional pina la sfirsitul anului
Proiectul „Managementul integrat al deseurilor în municipiul Bacau si in comunele învecinate” se apropie cu pasi rapizi de finalizare. Noua groapa de gunoi a municipiului Bacau va rezolva problema deseurilor intr-un mod european, de la colectare si pina la depozitare. Odata cu orasul, vor beneficia de investitie si 22 de comune limitrofe Bacaului, fapt care face din acest proiect sa fie primul al Zonei Metropolitane Bacau. Vechea groapa de gunoi avea o vechime de peste 35 de ani. Aici s-au depozitat deseuri necontrolat, fapt ce a dus la implementarea acestui proiect. Initial proiectul a fost depus in 2004, dar pentru ca suma era de 35 milioane de euro a fost respins de finantatorii europeni, reanalizat, refacut si apoi a fost semnat memorandumul de finantare. Doar opt judete din tara au initiat proiecte pentru depozite ecologice. Dupa ce acest prim pas a fost facut, Consiliul Judetean a demarat si el un proiect similar, cu aceeasi consultanti, de aproape 40 milioane de euro, pentru a se rezolva problema deseurilor pe raza intregului judet.
Functional pina la sfirsitul anului
Stadiul lucrarilor este foarte avansat, el ajungind la un procent de peste 90%. “Depozitul nou este finalizat. Depozitul vechi este finalizat in proportie de 90%, aici raminind sa se mai depoziteze deseuri pentru a se ajunge la forma de con necesara inchiderii lui si pentru a se turna capacul din material impermeabil. Pentru noul depozit trebuie sa organizam licitatia pentru stabilirea operatorului de depozit. In afara de cele doua componente, depozitele, mai este si cea de echipamente, care este finantata din imprumutul BERD. Aici este finalizata licitatia pentru statia de epurare si urmeaza sa incheiem si celelalte licitatii pentru masinile de gunoi, concasorul pentru deseurile din constructii si celelelate utilaje de depozit”, a declarat Leonard Padureanu, managerul public al municipiului Bacau. Intregul proiect se intinde pe o suprafata de 32 de ha.
Investitie de 15 milioane de euro, fonduri UE
Consortiul cistigator al licitatiei publice organizata de Primarie a fost „Bilfinger – Hidroconstructia – Iridex”. Intreaga investitie se ridica la 20 milioane de euro, din care 15 milioane de euro vin de la Uniunea Europeana. Celelate cinci milioane au fost contractate de la BERD, de Primaria Bacau, pentru partea de cofinantare necesara proiectului. “Din cele 15 milioane de euro s-au finantat consultanta tehnica, proiectarea, supervizarea lucrarilor si constructia efectiva a depozitului. Din imprumutul contractat de noi vom achizitiona utilajele de depozit, echipamentele, asistenta tehnica pentru cele doua licitatii, operator de depozit si operator de transport. Pina la sfirsitul acestui an se va finaliza proiectul si va fi pus in functiune”, a precizat Leonard Padureanu. Proiectul vizeaza separarea la sursa a diferitelor categorii de deseuri, colectarea întregii cantitati de deseuri generate, eficientizarea fluxului deseurilor colectate separate, închiderea si ecologizarea depozitelor neconforme si construirea de noi depozite conforme. Obiectivele majore sint protectia mediului si a sanatatii locuitorilor, extinderea colectarii deseurilor solide in municipiul Bacau, introducerea si extinderea sistemelor de colectare selectiva si nu in ultimul rind conformarea cu legislatia europeana.
Lasă un răspuns