Membrii Consiliului Director al Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), din care face parte si Asociatia Judeteana a producatorilor Agricoli Bacau (AJPA), s-au reunit, saptamina trecuta, la Braila, pentru a analiza modul de actiune pentru sustinerea in continuare a revendicarilor formulate in ultimele actiuni de protest fata de situatia din agricultura.
Producatorii agricoli au protestat, recent, chiar in Capitala si au asteptat o intilnire ulterioara cu premierul Calin Popescu Tariceanu, promisa de mai multe ori, dar care inca nu a avut loc. „Noi dorim in continuare o astfel de intilnire, ne-a declarat Daniel Ciobanu, presedintele AJPA Bacau, pentru ca desi o parte dintre cererile noastre au fost satisfacute, ceea ce ni s-a dat nu este suficient si nu poate sustine activitatea din agricultura”. Daca pina la intilnirea de la Braila producatorii agricoli au protestat separat, fiecare cu organizatia din care face parte, acum revendicarile au fost adunate intr-un singur memoriu, trimis premierului.
Memoriul a fost semnat de liderii producatorilor din cultura cerealelor, legumicultura, pomicultura, viticultura, producerea de saminta, cresterea animalelor si cercetarea agricola. In el se cere mobilizarea institutiilor de invatamint si cercetare, a compartimentelor de specialitate ale Ministerului Agriculturii, in colaborare cu organizatiile profesionale si cu avizul acestora, pentru realizarea unei strategii de productie agricola, pe termen lung, si adaptarea legislatiei agricole la sistemul legislativ comunitar. Agricultorii cred ca aceasta este singura modalitate de a da Romaniei, statutul de putere agricola europeana si lor nivelul de prosperitate corespunzator muncii depuse. „Politicile incoerente, inconsecvente si inconsistente de pina acum – spune Daniel Ciobanu -, au determinat declinul productiei agricole si ineficienta resurselor, fie de la bugetul statului, fie din bugetele proprii ale agricultorilor. Agricultorii sint de acord cu tinta stabilita de domnul prim ministru, aceea de a face din Romania a doua putere agricola europeana, si considera ca poate deveni reala, dar esential este sa fie asumata responsabilitatea acestei decizii istorice si sa se creeze posibilitatea de implinire a ei”.
Agricultorii romani se vor egali cu cei europeni
Memoriul cere, de asemenea, sprijin pentru productie, pentru participarea agricultorilor romani pe piata europeana a produselor agricole intr-un regim de concurenta loiala, si spun ca este imperios necesar a se efectua, de urgenta, platile unice pe suprafata si platile complementare. La fel, se cere adaptarea pietei interne de consum, a produselor agricole, la un sistem integrat, prin stimularea dezvoltarii sectorului zootehnic, a procesarii produselor agrozootehnice din productia interna, dar si interventia urgenta a statului pentru stabilirea unui pret al motorinei pentru agricultura in conformitate cu practicile din tarile europene cu potential agricol, respectiv 0,50 – 0,60 Euro/litru. „Tentativa de subventionare a pretului la motorina cu un leu pe litru, asa cum a fost reglementata prin recenta hotarire de guvern, este perceputa de agricultori ca o incercare nereusita. Aceasta subventionare se refera la un segment mic din necesarul de consum. Majoritatea cantitatii de motorina va fi achizitionata, in continuare, la un pret de lux, insuportabil, care se apropie de 4,5 lei pe litru – mai spune presedintele AJPA. Solicitam subventionarea si reducerea accizelor la 21 de euro la mia de litri, pentru o cantitate medie de 85 de litri pe hectarul cultivat, prin lege cu caracter permanent”.
Douasprezece semnaturi pe un document
Memoriul mai cere reabilitarea, rentabilizarea si eficientizarea sistemelor de irigatii, decizii corecte si bine sustinute stiintific cu privire la introducerea si mentinerea in cultura, a plantelor modificate genetic si consolidarea exploatatiilor agricole, supuse, in prezent, la presiuni in domeniul afacerilor imobiliare efectuate de investitori straini. Documentul a fost semnat si de federatiile profesionale din agricultura – Liga Utilizatorilor de Apa pentru Irigat din Romania, Federatia Nationala a Cartofului din Romania, Federatia Cultivatorilor de Sfecla de Zahar din Romania, Societatea Nationala a Pomicultorilor din Romania, Asociatia Amelioratorilor, Producatorilor si Comerciantilor de Seminte si Material Saditor, Organizatia Nationala Interprofesionala Vitivinicola, Federatia Nationala de Agricultura Ecologica, Patronatul Carnii de Porc, Federatia Crescatorilor de Bovine din Romania si Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania. De asemenea, unele puncte sint sustinute si de Academia de Stiinte Agricole si Silvice.
Lasă un răspuns