Consilierii locali bacauani au aprobat un proiect de hotarire prin care in municipiul Bacau, mai precis in curtea societatii CET SA, s-ar produce energie din surse regenerabile. La ultima sedinta, alesii au aprobat ca municipiul sa se asocieze cu societatea austriaca Holzindustrie Schweighhofer SRL pentru infiintarea unei societati mixte ce are ca scop principal producerea curentului electric din sursele regenerabile. Austriecii au inaintat la Primaria Bacau propunerea de a infiinta un grup de cogenerare ce ar urma sa produca energie electrica verde, cu o capacitate de 10 MWh. Investitia este estimata la 50 milioane de euro, iar, din punct de vedere al infrastructurii, locatia ideala pentru realiarea instalatiei este societatea CET SA, unde exista suprafata necesara de 50.000 mp.
Avantaje pentru CET si bacauani
Investitia va aduce o serie de avantaje atit CET SA, cit si bacauanilor. Printre acestea se numara construirea centralei noi, ce va duce la atingerea normelor de mediu cerute de UE, vasta experienta in derularea acestui tip de proiecte – firma austriaca deruleaza deja proiecte similare, de succes, la Comanesti, Sebes, Radauti sau Siret si are alte trei grupuri de cogenerare, realizarea si punerea in functiune a centralelor de biomasa, municipiul Bacau ar beneficia de venituri suplimentare, pe perioada de viata a centralei, realizindu-se astfel fonduri necesare pentru cofinantarea altor proiecte, valorificarea superioara a potentialului terenurilor de pe platforma CET, care nu sint ocupate de constructii sau instalatii tehnologice de producere a energiei electrice sau termice, prin asigurarea anuala a veniturilor aferente cotei de participare la capitalul noii societati mixte, noua capacitate de producere a energiei electrice va asigura pe termen mediu si lung utilizarea la capacitate a instalatiilor de distribuire si interconexiune cu sistemul energetic national, oferind premisele pentru diminuarea unei parti a pierderilor din exploatare. Sorin Capata, directorul CET, a mai aratat ca pe linga acestea, se vor crea aproape 50 de locuri de munca noi pentru bacauani, si, in plus, din 2012, personalul CET care lucreaza la cazanul CET-ului nu isi pierd locul de munca si vor fi preluati de noua societate.
Pentru PDL, Sechelariu este un investitor mai bun decit austriecii
Proiectul a fost aprobat, nu insa inainte sa stirneasca reactii din partea consilierilor locali PDL. Daca atunci cind era vorba de fostul primar, Dumitru Sechelariu, acestia il sustineau cu proiectul hypermarketului de pe terenul fostei baze de transport, covocind chiar sedinte extraordinare si initiind proiecte, sub pretextul dorintei lor de a aduce investitii in Bacau, acum, cind e vorba de austrieci, s-au trezit sa bage bete in roate. Semn ca austriecii nu sint un investitor pe masura fostului primar. Ei au cerut intii sa se vina cu un proiect privind asocierea de principiu, apoi daca nu cumva terenul de la CET se pune la bataie in alte scopuri – au fost insa asigurati ca fiecare metru va deservi pentru producerea energiei – ce contributie va avea CL Bacau si daca nu ar fi mai bine sa se mai astepte. Nu acceasi rabdare o aveau insa cu investitorul Sechelariu.
Lasă un răspuns