Negocierile pe care liderii patronatelor agricultorilor din Romania le-au avut, la inceputul acestei saptamini, cu noul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara, au dus la aminarea actiunilor de protest ale fermierilor. Acestea trebuiau sa continue astazi, 9 septembrie, cu un mars si un miting in Capitala.
Fermierii spun ca pina pe 10 octombrie este asteptata bugetarea sumelor necesare agriculturii pentru anul viitor, dupa care vor vedea clar daca cererile si revendicarile lor au fost bagate in seama, tocmai dupa sumele prinse in bugetul de stat. „Este vorba de prima decada a lunii octombrie – ne-a declarat presedintele Asociatiei Judetene a Producatorilor Agricoli Bacau, Daniel Ciobanu, asociatie membra a Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) -, in care noi vom sti ce avem de facut. Domnul ministru a promis ca se pot rezolva problemele, dar are nevoie de un ragaz de o luna. Eu, personal, cred, insa, ca nu se vor rezolva, ci este vorba numai de o aminare de care avea nevoie ministrul”. Vicepresedintele asociatiei din Bacau, Laurentiu Baciu, chiar a votat impotriva aminarii actiunilor de protest, tot pe aceste temeri. „Nu s-au stabilit niste termene exacte, care sa puna presiune pe guvernanti. Ceea ce s-a stabilit este doar o simpla aminare, sa mai treaca ceva timp. Singura presiune pe Guvern este numai bugetul in sine.” – a mai spus Daniel Ciobanu.
Pe 2 septembrie, fermierii au protestat in Bacau, actiune realizata de AJPA impreuna cu Asociatia Judeteana a Crescatorilor de Ovine si Caprine PROOVIS Bacau si Asociatia Judeteana a Crescatorilor de Taurine Bacau. LAPAR a inaintat, dupa seria de actiuni revendicative de saptamina trecuta, un cumul de revendicari Guvernului si premierului Emil Boc. Acestea sint:
1. Hotarare de Guvern care sa stabileasca la 167 Euro/ha platile pe suprafata (SAPS plus PNDC);
2. Hotarire de Guvern pentru formele de sprijin in sectorul cresterii taurinelor. Indiferent de schema, sprijinul sa nu fie mai mic de 150 de euro pe cap de taurina peste 6 luni la 1 ianuarie al fiecarui an;
3. Hotarire de Guvern pentru formele de sprijin la ovine. Sprijinul stabilit este de 17 euro pe cap de ovina;
4. Achitarea sumelor restante din 2009 la Legea 150;
5. Modificarea HG 748/2010, astfel ca subventiile pentru bunastarea animalelor sa fie acordate trimestrial, avind in vedere ciclul de productie la pasare si porc;
6. Subventionarea dobinzilor la creditele de productie si investitii in agricultura;
7. Compensarea obligatiilor producatorilor agricoli cu obligatiile statului catre producatori;
8. Taxarea inversa a TVA;
9. Plata TVA la incasarea facturii. (Petru DONE)
Lasă un răspuns