– pentru ca este monument istoric, statul are drept de preemtiune asupra casei pe care SOV cere 600.000 de euro – Ministerul Culturii nu are, insa, bani sa o cumpere
Claudiu TANASESCU
De citeva zile bune, vila omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu din municipiul Bacau a fost scoasa la vinzare. Toate bune si frumoase, numai ca edificiul este declarat monument istoric, iar vinzarea se face respectind legea ce protejeaza aceste monumente. Mai precis, aceasta spune ca un imobil declarat monument nu poate fi vindut decit dupa ce, in prealabil, statul si autoritatile locale renunta la dreptul de preemtiune. Cu alte cuvinte, omul de afaceri ar fi trebuit inainte sa posteze anuntul de vinzare sa intrebe Ministerul Culturii daca vrea sa cumpere casa. In cazul unui refuz, urma Consiliul Judetean sau Primaria Bacau si, daca si acestia nu vor casa, atunci vila ar fi putut fi scoasa la vinzare catre o persoana fara nici o problema. Astfel, nu ar mai exista riscul ca dupa incheierea tranzactiei, institutiile statului mai sus mentionate sa il dea in judecata pe SOV, pentru exercitarea dreptului de preemtiune asupra locuintei. La Directia de Patrimoniu Bacau nu este depusa nici un astfel de solicitare. «Noi am sunat la agentia imobiliara care se ocupa de vinzarea acestei case si le-am pus in vedere ca este un obiectiv de patrimoniu si ca nu poate fi vindut fara avizul nostru. Ministerul Culturii nu are bani sa cumpere, n-are nici pentru sediul nostru, dar poate va cumpara Consiliul Judetean sau Consiliul Local», a declarat Petru Cimpoesu, director al Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniul National Bacau. Vila lui SOV este situata in centrul municipiului Bacau, pe strada Vasile Alecsandri nr. 7 si are 14 camere si o suprafata de 700 metri patrati, iar curtea masoara si ea 1.733 mp. Pretul de vinzare este de 600.000 de euro, negociabil. Sorin Ovidiu Vintu a intrat in posesia locuintei in urma cu 18 ani. Vila a fost construita de tatal lui Lucretiu Patrascanu, in 1936. Edificiul a fost inclus pe lista monumentelor istorice in 1992, exact anul in care a cumparat-o Sorin Ovidiu Vintu.
eu a zis
D.J.C.C.P.C.N. Bacau ar trebui sa-si vada de treaba ei. Se baga mereu unde nu-i fierbe oala. Avizul lor … Ce sa zicem. Nu-s in stare sa-si instruiasca angajatii sa aiba grija, macar scriptic, cum ar trebui, de sutele sau poate miile de monumente istorice din Bacau, dar se bat cu pumnul in piept ca trebuie sa dea avize pt vanzarea sau repararea unor astfel de obiective. Niste legi de rahat si niste angajati in acest domeniu, de toata bacania. Mergeti si vizitati obiectivele monumente istorice din judetul Bacau si vedeti ca peste 90 % din ele arata jalnic. Pentru astfel de bataie de joc , nu aveti nevoie de cerere pentru a primi aviz?