Ne apropiem de sfirsitul verii si zilele insorite si lungi imbie la calatorie, la plimbari in aer liber. Astazi, va propunem o alta varianta pentru petrecerea timpului liber in mijlocul naturii salbatice: drumetiile pe traseele montane ale Muntilor Nemira. Aici, in rezervatia naturala „Plaiurile si stincariile Nemirei”, situata pe culmea principala a muntelui, pot fi intilnite specii de flori rare precum: floarea de colt, tisa, pinul oriental, dar si o planta unica in lume, Saxifraga Cymbalaria. O priveliste minunata este oferita de padurile de molid, stincariile de pe creasta si de pajistile subalpine, ca si de locul din cel mai inalt punct al zonei, virful Nemira Mare – de 1.649 m. Iata si citeva dintre traseele propuse: Slanic Moldova (zona hotelului Racovita) – Culmea Caprioarei – virful Sandru Mare – valea Romanului – Apa Rosie, diferenta de nivel de 1.050 m, marcaj cu banda albastra si timp de parcurgere de 5-6 ore, traseu recomandat numai vara; Slanic Moldova – valea Pufu – virful La Cires – Saua Nemirei – virful Nemira Mare – virful Farcu Mare – virful Farcu Mic – valea Uzului (cascada Nasolea Mare), marcaj cu banda albastra, timp de parcurs 8 – 10 ore, traseu recomandat numai vara; Slanic Moldova – La Sararie – Muntele Cleja – La Strigoi – La Argintarie – Plaiul Ciungetului – Streaja Mica – lacul Balatau – Salatruc, diferenta de nivel de 720 m, timp de parcurs de 9 – 10 ore, traseu accesibil vara si iarna; Circuit Slanic Moldova – punctul „300 de scari” – Dobru – popasul turistic Slanic Moldova si inapoi la Slanic Moldova, marcaj triunghi rosu (pina la popasul turistic), diferenta de nivel de 300 m si timp de parcurs de 2 – 3 ore. Se mai pot face drumetii si pe Muntele Cerbu (886 m), cu plecare din apropierea bisericii ortodoxe, fie din dreptul fostului Complex turistic „Cerdac”; Muntele Dobru (832 m), cu plecare de pe poteca „300 de scari”; La Cascada (559 m, la circa 20 de minute de mers din statiune, in continuarea aleii izvoarelor minerale), unde se afla si un restaurant pentru turisti. Drumetiile se fac doar cu insotitor, iar tariful este de 250-500 lei/zi/grup, in functie de lungime si dificultate. Relatii suplimentare se pot obtine de la Florin Ichim, instructor la Clubul sportiv aeromontan „Cer Senin” Comanesti, la telefon 0729.004.008.
gh.istrate a zis
Hi-hi !!si ha -ha!!
Domnule R.D BUSNEA
Dau din intamplare de articolul duneavoastra si ma mir ca scrieti asemenea nazbatii! Tare as vrea sa stiu daca ati fost macar odata pe aceste trasee! Oricum, sunteti un ziarist care ia informatia din sertar si nici macar de acolo.
Duceti in eroare turistii neavizati!
Traseul de pe Culmea Caprioarei este banda albastra pana la Coada Lacului Valea Uzului si nu pana la Apa Rosie. Sa avem pardon, dar ati luat din cartea lui M. ALBOTA, MUNTII NEMIRA, doar ce va venit la prima vedere. Din zona Crestei Nemirei spre Apa Rosie este cruce rosie.
PeValea Pufu este marcaj cruce albastra, pana in Saua Nemirei, aici va intalni traseul banda albastra ce vine de pe culme si merge spre Valea Uzului!
Despre ghidusul( Florin Ichim- ghid aero-montan), bine zis aero-montan, de unde si pana unde se da ghid montan si cu bani, are atestat?!
Si eu nu gasesc turisti fara bani, dar cu 500lei/ grup?!!
Te-apuca rasul-plansul d-le Busnea!!!
sorin iancu a zis
Eu nu stiu cine are dreptate,informarea gresita insa….poate duce la tragedii,mai ales pe trasee montane…
Andrei a zis
Ce „snowflake” căzut în cap are nevoie de ghid montan? Confundați Caucazul sau Himalaya cu amărâții de Nemira?