– primarul Romeo Stavarache a acceptat sa vorbeasca despre subventiile la caldura din aceasta iarna, in exclusivitate
Domnule primar, cit de necesara era adoptarea de catre Consiliul Local a unei asemenea hotariri?
Pentru inceput cred ca ar fi bine ca cititorii sa stie care au fost motivele pentru care am initiat acest proiect de hotarire. Poate ca nu ar fi fost nevoie de o asemenea decizie daca astazi in Romania s-ar trai decent, iar fiecare ar fi remunerat conform muncii pe care o depune. Din pacate, nivelul de trai este extrem de scazut. Micsorarea salariilor cu 25% a aruncat in saracie mare parte din populatie. Oamenilor li se cere solidaritate, dar au salarii de 500 – 600 de lei, au copii la scoala, au rate la banci, costurile vietii sint din ce in ce mai mari. Sa nu uitam ca pe linga aceasta drastica masura de amputare a veniturilor cu 25% au crescut preturile la alimente, leul s-a depreciat, in plan real puterea de cumparare a oamenilor este cu circa 50% mai mica decit in urma cu un an. Pe linga toate acestea, spectrul iernii care se apropie, si din perspectiva cheltuielilor cu intretinerea, nu poate decit sa sperie. Este clar ca oamenii sint in pragul disperarii. Si pentru ca vorbeam de solidaritate, da, inteleg sa fiu solidar cu oamenii care au nevoie de ajutor in aceasta iarna.
Si a aparut aceasta hotarire care consta in acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintelor.
Nu pot sta nepasator atunci cind oamenii au nevoie, efectiv, de ajutor. Iar hotarirea de Consiliu Local prevede tocmai acordarea unui ajutor pentru ca oamenii sa treaca mai usor de aceasta iarna. Am decis ca toti cei care au domiciliul in municipiul Bacau, sint racordati la CET si au un venit de pina la 1.318 lei pe membru de familie sa primeasca un ajutor prin care cea mai mare a facturii la incalzire sa fie suportata de catre Primarie, pentru perioada 1 noiembrie 2010 – 31 martie 2011. Totodata, cei care doresc sa beneficieze de acest ajutor, dar nu sint racordati la CET, pot solicita acest ajutor, foarte simplu, printr-o cerere de rebransare care nu necesita nici un fel de costuri. Practic, ridicarea plafonului veniturilor pe membru de familie la valoarea salariului mediu, de 1.318 lei, si nu la cel minim, va face ca multe familii sa beneficieze de ajutor in aceasta iarna, chiar daca aceste conditii impuse de guvern sint destul de restrictive.
Au aparut voci care spun ca rebransarea se va face pe termen nelimitat, ca vor fi obligati sa ramina clienti ai CET-ului?
Nimic mai fals, demagogie pe care nu o inteleg atita vreme cit este vorba despre un ajutor acordat concetatenilor lor, oamenilor care i-au votat si care i-au trimis in Consiliu Local, in Parlamentul Romaniei. Un lucru trebuie sa fie clar pentru toata lumea: abonatii CET, sau cei care doresc sa se rebranseze, vor semna o conventie cu CET, care, din punct de vedere legal ne permite sa acordam aceste ajutoare. Conventia poate fi intrerupta in orice moment, din vointa uneia dintre parti: fie a proprietarului, fie a CET. Repet, este o tema falsa, nimeni nu este obligat, prin semnarea acestor conventii, sa fie abonatul CET-ului pe viata. In orice moment aceasta conventie poate fi intrerupta, iar cel care s-a rebransat se poate debransa.
Cu ce costuri?
Cu nici un fel de costuri suplimentare. Si aici am auzit tot felul de speculatii din partea unor oameni, culmea, alesi locali, care nu stiu pur si simplu ce vorbesc. Am anuntat deja si este stipulat dealtfel si in hotarirea de Consiliu Local faptul ca cei care solicita rebransarea nu vor trebui sa plateasca nimic. Practic, acesti oameni vor avea doua surse de incalzire: CET si centrala proprie. In cazul in care vor decide sa renunte la serviciile CET tot ceea ce au de facut este sa invirta de un robinet, robinet care va inchide circuitul de la CET si va deschide propria centrala.
Se vorbeste de discriminare, de faptul ca numai consumatorii CET-ului beneficiaza de aceste ajutoare…
Prin hotarirea de Consiliu Local, Primaria subventioneaza un serviciu si anume serviciul de productie si distributie a agentului termic prin CET Bacau. CET-ul nu este o societate privata, actionarul unic al acestei societati este Consiliul Local. Eu nu fac altceva decit sa subventionez, prin acordarea de aceste ajutoare, propriul serviciu care are costuri la jumatate decit o centrala termica ce functioneaza cu gaz. Principala mea grija este sa-i ajut pe cei care efectiv nu au venituri, iar majoritatea lor sint bransati la CET. Pot si vreau sa-i ajut si pe cei care au centrale de apartament, dar acestia trebuie sa solicite rebransarea la CET. Nu se poate, din bugetul local, sa subventionezi un serviciu prestat de o societate privata.
Cei mai vehemenţi critici au fost consilierii PD-L, consilieri care au votat proiectul de hotarire initiat de dumneavoastra si acum il critica. Ce sa intelegem?
Pentru mine este evident ca PD-L in Consiliul Local nu face altceva decit politica, o politica disperata daca e sa ne uitam dupa sondajele de opinie care arta foarte clar decaderea acestui partid. Au votat proiectul propus de mine cu stringere de inima, cei care au fost in sala au vazut acest lucru. Daca nu l-ar fi votat, intreg orasul s-ar fi intors impotriva lor, practic nu au avut ce face. Eu ma intreb insa altceva. De ce nu au initiat dinsii un proiect de hotarire prin care sa-i ajute pe oameni cu atit mai mult cu cit ei sint vinovati de saracirea populatiei ? Au asteptat hotarirea de Consiliu Local, au primit apoi tema de la sefii lor, si au incercat, demagocic, sa promoveze un proiect de hotarire pentru cei cu centrale cu incalcarea tuturor legilor in vigoare, pentru ca repet, nu poti din bugetul local sa subventionezi decit propriul tau serviciu, prin ajutoare de incalzire, in conditiile Legii finantelor publice locale. La fel, in urma cu un an au mai initiat un proiect de hotarire prin care doreau sa oblige primaria sa-i ofere drept de proprietate lui Dumitru Sechelariu pe terenul de la Transport Public, teren de aproximativ 10 milioane de euro care, asa dupa cum stiti, este al municipalitatii. Iata o dovada ca nu sint interesati de problemele reale ale oamenilor, ci mai mult de propriile interese si de cirdasii cu cei care-i ajuta.
Va referiti la ajutorul oferit de fostul primar Dumitru Sechelariu prin intermediul trustului de presa?
Si la acest tip de ajutor. Este evident ca PD-L si-a gasit un cuibusor caldut in paginile cotidianului Desteptarea si la postul TV Bacau, sint invitati frecvent si in loc sa dea socoteala despre ceea ce se intimpla in tara ei au ce au cu primarul Bacaului. Consilieri locali, deputati, senatori, prefecti cu totii cinta aceeasi arie, cind, repet, ar fi mai nimerit sa le spuna oamenilor de ce le-au taiat salariile cu 25%, de ce au scumpit alimentele, de ce vor sa-i dea lui Sechelariu un teren de 10 milioane de euro etc. De ce? De ce?
Nu va deranjeaza, totusi, toate aceste atacuri, lipsite de orice eleganta?
Stiti cum se spune, ce nu te doboara, te face mai puternic. Daca 1% din mizeriile din Desteptarea si de la TV Bacau ar fi adevarate, as pleca singur acasa. A fost o perioada in care ma deranjau. Consider insa ca trebuie sa-mi consum energia altfel, in beneficiul oamenilor. Si mai cred ca pe foarte multi dintre cei pe care-i vedeti astazi in peisajul public, ocupind functii importante, nu-i veti mai regasi in urmatorii ani. La fel cum vremea lui Sechelariu a trecut, din pacate acesta inca mai vrea sa fie abonat la banul public, la fel va trece si vremea acestora. Oamenii poate ca iarta, dar cu siguranta nu uita si nu-i vor uita nici pe prietenii lui, Scripat, Berca, Hrebenciuc.
Sa revenim la problema ajutorului pentru incalzire. Aceeasi hotarire de Consiliu Local prevede si stergerea penalitatilor catre CET.
Ne invirtim, de ani de zile, intr-un cerc vicios. Unii nu platesc, datoriile cresc, la fel si penalitatile. Mare parte dintre administratorii si presedintii de asociatii nu stiu, sau nu vor, sa-si eficientizeze activitatea si atunci ne trezim in situatii din acestea, cu penalitati de miliarde care, in contextul economic actual, cu salarii micsorate, nu vor fi platite curind, sau chiar niciodata integral. De aceea am luat aceasta decizie de anulare a acestor penalitati, legislatia permite acest lucru. Practic, este tot un ajutor pentru oameni. Pentru stergerea penalitatilor este nevoie ca in termen de trei luni datoriile sa fie asumate de catre cei care le au. Vehementi mi s-au parut si o parte din presedintii si administratorii de asociatii de proprietari care-si vad astfel veniturile diminuate, si care au datorii catre CET de zeci de miliarde de lei. Acestia sint cei mai vehementi. Din punctul nostru de vedere exista serioase dubii cu privire la corectitudinea defalcarii cheltuielilor pentru fiecare apartament in parte. Incheierea de conventii individuale cu CET va asigura o relatie directa intre CET si fiecare apartament in parte. Oamenii vor sti direct de la furnizor cit au de plata si nu de la asociatiile de proprietari.
Criticii dumneavoastra se tot intreaba de unde veti face rost de bani ?
Bani exista atunci cind te zbati sa-i aduci, important este sa stii ce sa faci cu ei, sa stii sa-i gestionezi, nu sa-ti bati joc de ei. Am reusit sa facem economii pentru ca in Bacau licitatiile sint corecte, preturile sint cele reale, de piata, nu umflate de trei, patru, cinci ori asa cum se intimpla pina in 2004. Investitiile nu vor avea de suferit. Vom finaliza si Pasajul Rutier Subteran si Spitalul Municipal si Depozitul Ecologic, vom incepe constructia unui nou pod la Margineni, ca sa exemplific doar citeva dintre investitiile importante. In plan social am inceput deja sa acordam bursele scolare pentru elevi, am asigurat bilete subventionate la transportul public, pina la Craciun vom acorda si tichete cadou pensionarilor cu venituri modeste etc.
In aceste conditii cind este evident ca tot mai multe familii vor alege sa se rebranseze la CET, care este viitorul acestei societati?
Intii de toate sa spunem ca peste tot in lume sistemele centralizate de incalzire reprezinta viitorul. Toate politicile Uniunii Europene converg catre sistemele centralizate. Sa luam cazul Bacaului, unde gigacaloria produsa la CET costa la populatie 154 de lei, unul dintre cele mai mici preturi din tara, iar gigacaloria produsa prin centralele termice de apartament costa circa 300 de lei. Deja vorbim de costuri duble, de investitii initiale foarte mari pentru o familie. In urma cu doua luni, am semnat cu Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, un contract de finantare nerambursabila de 80 de milioane de euro, bani de la Uniunea Europeana, pentru retehnologizarea sistemului de termoficare din municipiul Bacau. Lucrarile au inceput, banii exista, a inceput decontarea lucrarilor, cu alte cuvinte discutam de certitudini. In aceasta finantare este prinsa si constructia unui nou CET care va functiona pe gaz si nu pe carbune si pacura cum este in prezent. In aceste conditii, energia termica produsa de catre noul CET, pentru care repet, finantarea exista, deoarece sigur se vor gasi unii care sa conteste aceste lucruri, va avea un pret pe care toata lumea il va putea suporta. In ceea ce priveste CET-ul actual, acesta va intra in conservare. Important este ca la Bacau vom produce energie termica nepoluanta, cu costuri reduse.
guvidul a zis
pai, o sa apara scripat indata si o sa zica ca e discriminare! Lui ii place numai cand Sechelariu are ceva de ros.
house a zis
o initiativa f buna, si eu m am rebransat la cet si astept akm sa vad ce cheltuieli o sa am la iarna
Stefan a zis
Cet-ul si infrastructura de distributie e foarte veche si nefunctionala.Era mai logic sa se construiasca de la inceput ceva nou si functional asa cum se construiesc celelalte proiecte.
claudia a zis
Sanatate .pace la intreaga dumneavoastra familie si la toti cei care va sunt alaturi.d-le primar!
msb a zis
Eu zic ca este discriminare atita vreme cit din banii tuturor se subventioneaza un serviciu – CET – de care nu toti vor putea sa beneficieze, chiar daca ar vrea. Nu toata lumea sta la bloc, nu?