A saptea sesiune de cereri de proiecte care s-a desfasurat în luna octombrie, a adus pe masa Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Bacau sapte cereri de finantare conforme, a caror valoare depaseste 2,5 milioane de euro. Valoarea totala (finantare nerambursabila si privata) a acestora este de peste 3,2 de milioane euro. Dintre acestea, doua cereri de finantare, în valoare de 1,4 milioane de euro, privesc investitii în sectorul animalier, iar cinci cereri, cumulind 1,8 milioane de euro, vizeaza sectorul vegetal.
„Din martie 2008 si pina în prezent – ne-a informat directorul adjunct al OJPDRP Bacau, Georgeta Codrina Pascaru -, au fost depuse pentru a primi finantare nerambursabila din fondurile alocate masurii de Modernizare a exploatatiilor agricole, 99 de cereri de finantare conforme cu o valoare eligibila de 43,5 milioane de euro. Dintre acestea, 24 de proiecte, însumind peste 7,8 milioane de euro, au fost selectate pentru finantarea investitiilor. Pentru aceasta masura de investitii au fost încheiate pina în acest moment 18 contracte, în valoare de peste trei de milioane euro”.
Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole” se încadreaza în Axa I – „Cresterea competitivitatii sectorului agricol si silvic” a Programului national de Dezvoltare Rurala (PNDR) si are ca obiectiv general cresterea competitivitatii sectorului agricol printr-o utilizare mai buna a resurselor umane si a factorilor de productie si
îndeplinirea standardelor nationale si a standardelor comunitare.
Obiectivele operationale se refera la promovarea investitiilor în exploatatiile agricole din sectorul vegetal si de crestere a animalelor pentru realizarea de constructii noi si/sau modernizarea constructiilor agricole existente din cadrul acestora si a utilitatilor aferente,
achizitionarea de masini si utilaje noi, înfiintarea de plantatii etc.
Cine poate primi finantare
Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Masura 121 sint fermierii definiti, conform PNDR, ca fiind persoane fizice sau juridice, care practica în principal activitati agricole – activitate principala conform Certificatului de Înregistrare eliberat de Oficiul Registrului
Comertului (ORC) – a caror exploatatie este situata pe teritoriul tarii, are o dimensiune egala sau mai mare de 2 UDE (unitati de dimensiune economica), si care este înregistrata în Registrul fermelor / Registrul agricol.
Astfel, pentru a beneficia de sprijin prin FEADR – Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, un solicitant trebuie sa aiba ca obiect principal de activitate domeniul agricol, conform Certificatului de înregistrare eliberat de ORC, respectiv codul CAEN 01xx. Solicitantul trebuie sa fie persoana fizica sau juridica româna cu capital privat; capitalul / actionariatul solicitantului eligibil poate fi atit integral din România, cit si mixt sau integral strain; sa actioneze în nume propriu; sa asigure surse financiare stabile si suficiente pe tot parcursul implementarii proiectului.
Toate activitatile pe care solicitantul se angajeaza sa le efectueze prin investitie, atit la faza de implementare a proiectului, cit si în perioada de monitorizare si pentru care a primit punctaj la selectie, devin conditii obligatorii.
În caz ca la verificarea cererilor de plata sau în perioada de monitorizare se constata ca aceste conditii nu se respecta, platile vor fi sistate, iar contractul va fi reziliat.
Lasă un răspuns