Valoarea tranzactionata in perioada 4 – 8 august la Bursa de Valori a fost in scadere cu 22,40% fata de saptamina anterioara, dar toti indicii bursieri s-au apreciat. BET a crescut cu 5,11%, iar BET-FI cu 3,33%. Lichiditatea medie s-a depreciat cu 21%, pina la 20,8 milioane de lei pe zi, in timp ce capitalizarea bursiera a crescut cu 2,5%, pina la 113,28 de miliarde de lei.
Electroputere a crescut cel mai mult, saptamina trecuta. Compania a anuntat intentia de a majora capitalul social de pina la 18 ori, precum si contractarea unui credit mai mic de 70 de milioane de euro. Mefin Sinaia a crescut si ea mult, cu 30%.
Printre societatile care au avansat se mai numara si COS Tirgoviste, care a cistigat 14 procente pe un volum redus de tranzactionare, ca si Transelectrica (13,12%). „Ceva mai putin ostentativ, dar mai plin de semnificatii – au observat analistii de la Confident Invest – a fost avansul celor doua banci mai mari, BRD-GSG si Banca Transilvania, care au cistigat, in termeni de capitalizare, saptamina trecuta, aproape un miliard de lei, reflectind tendinta de revenire manifestata la nivelul pietelor occidentale si intarind convingerea ca decizia de majorare a dobinzii de catre BNR ar putea sa contribuie la o crestere mai armonioasa a sistemului bancar pe termen lung”.
Policolor a scazut cel mai mult, insa volumul de tranzactionare a fost unul nesemnificativ. „Scaderea Petrom, in urma rezultatelor dezamagitoare (profit net semestrial de 1,6 miliarde de lei, in crestere cu 88% fata de anul anterior – spun analistii de la Intercapital Invest – a fost semnificativa. Petrom a pierdut 66 de milioane de lei, in termeni de capitalizare”.
Cele mai tranzactionate societati au fost cele din domeniul financiar si Petrom. Raportat la numarul total de actiuni, cei doi producatori de ingrasaminte, AMO si AZO, sint mai la moda, peste trei procente din Amonil fiind schimbate intr-o saptamina pe bursa.
De la inceputul anului, indicii BET si BET-C au scazut cu 35,5%, respectiv 30,82%, in timp ce BET-FI se afla cu 54,43% sub nivelul inregistrat pe 21 decembrie 2007. Cei mai tranzactionati emitenti au fost SIF-urile, Banca Transilvania si BRD-GSG, in timp ce ponderile cele mai mari in capitalul societatilor le-au avut tranzactiile cu Amonil, Zimtub, Socep, Siretul Pascani si SIF Moldova.
Emitentii de pe Rasdaq au avut o saptamina lichida. Cele mai lichide au fost Combavi Buftea, cu 67,71% din totalul tranzactiilor inrtregistrate, ceramica iasi, cu 5,51%, si Electromagnetica Bucuresti, cu 3,68%. (Petru DONE)
Lasă un răspuns