„Ziua specialistului”, organizata in mod traditional la tirgurile Indagra ale companiei Romexpo Bucuresti, a reunit, la sfirsitul saptaminii trecute, un numeros grup format din specialisti ai Camerei Agricole a judetului Bacau si din fermieri bacauani, invitati ai celor dintii. Vizita la tirgul de agricultura – editia de toamna, a 15-a in istoria acestei manifestari promotionale, a insemnat o veritabila „lectie deschisa” pe probleme ale agriculturii romanesti, dar si de accesare de fonduri europene, unul dintre serviciile oferite de Camera Agricola fiind intocmirea de proiecte de finantare pentru fermieri.
Editia de toamna Indagra este o manifestare expozitionala dedicata echipamentelor si produselor pentru agricultura, zootehnie si industria alimentara. Desfasurata sub patronajul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Indagra a reunit peste 600 de firme, in doua sectiuni: Indagra Food si Indagra Farm.
„Aceste manifestari – a opinat directorul Camerei Agricole din Bacau, Vasile Aichimoaiei – sint un bun prilej ca specialistii si fermierii sa vada noutatile din domeniu, progresele facute de tehnologiile din agricultura, dar si sa socializeze mai mult, sa se cunoasca intre ei, pentru ca in fiecare an avem in grup noi fermieri si investitori in acest domeniu”. Pina la Bucuresti, autocarul cu care au mers agricultorii bacauani s-a transformat – cum spuneam – intr-o veritabila sala de curs, chiar intr-un club de idei, in care fermierii au aflat raspunsuri la unele intrebari pe care si le pun frecvent, in special despre accesarea fondurilor europene de finantare a proiectelor, dar unde au avut si posibilitatea sa-si prezinte propriile afaceri.
Criza economica si-a pus amprenta si pe editia din acest an a Indagra Food si Indagra Farm, insa noutatile tehnologice nu au lipsit.
Gradul de internaţionalizare a fost de peste 40%, cu participanti din 22 de tari (Austria, Belgia, Bulgaria, China, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Israel, Italia, Macedonia, Marea Britanie, Moldova, Olanda, Polonia, Slovacia, Spania, SUA, Turcia si Ungaria).
Ofertele au fost structurate pe saloane tematice: echipamente si utilaje pentru prelucrarea carnii, industria de panificatie, prelucrarea laptelui, procesarea legumelor si fructelor, precum si produse alimentare, tractoare, noi generatii de motoare, instalatii de biogaz, sere si solarii, instalatii de stocare, fabrici de nutreturi combinate, sisteme de selectare a semintelor si uscatoare de cereale.
Au fost organizate, de asemenea, expozitii de taurine, ovine, caprine, cabaline, precum si de pasari de rasa. O noutate a editiei din acest an a fost „Aleea negustorilor” – un spatiu exterior in care fermieri din toate zonele tarii au expus produsele traditionale, inclusiv Asociatia „Valea Asaului”, din Asau.
Din judetul Bacau, am mai putut vizita standul Grupului Agricola, care a etalat toate ofertele lansate in acest an, inclusiv in vitrinele amenajate in standurile unor firme partenere, precum si standul producatorului de ambalaje din hirtie Barleta Bacau.
Indagra a mai organizat pavilioanele dedicate producatorilor bio si industriei ambalajelor (Expozitia All Pack).
Lasă un răspuns