Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) preia, la un pret de interventie de 101,31 de euro pe tona, in perioada 1 noiembrie 2008 – 31 mai 2009. Potrivit datelor transmise de APIA, vinzatorul primeste contravaloarea marfii vindute intr-un interval de timp de 30 – 35 de zile de la data acceptului de preluare.
Cerealele cumparate de APIA sint depozitate la depozitari agreati si contractati de APIA si constituie stocuri aflate la dispozitia Comisiei Europeane. Cind este autorizata de Comisie, APIA va oferi cereale pentru vinzare, pe baza de licitatie. Costul cerealelor cumparate de APIA in cadrul procedurii de interventie este suportat de Comisia Europeana. Potrivit Regulamentului (CE) nr. 687/2008, din 18 iulie 2008, una dintre conditiile puse agricultorilor este ca un singur producator sa vinda o cantitate minima de 80 de tone, iar griul sa corespunda din punct de vedere calitativ. „Se considera ca cerealele sint sanatoase, curate si de o calitate corespunzatoare in vederea comercializarii atunci cind au culoarea tipica a cerealelor, nu prezinta mirosuri neobisnuite si paraziti (inclusiv acarieni) in orice stadiu de dezvoltare, atunci cind indeplinesc criteriile de calitate minime si nu depasesc nivelurile maxime admisibile de contaminanti, inclusiv de radioactivitate, permise de reglementarile comunitare” – se arata in Regulamentul CE din 18 iulie. Reprezentantii Comisiei Europene au lasat libertatea fiecarui stat membru sa stabileasca ce cantitate minima poate sa vinda un singur agricultor. Analizele de calitate a marfii sint suportate de vinzator.
Pret dupa criterii
Pretul de interventie pentru griul comun, griul dur, orz, porumb si sorg este fixat pentru calitatile care corespund, in masura posibila, calitatii medii a cerealelor recoltate in tarile Uniunii Europene. Aplicarea de bonificatii sau reduceri ar trebui sa reflecte, la interventie, diferentele de pret aplicate pe piata pentru calitati diferite. Producatorul trebuie sa completeze oferta-tip, sa depuna oferta la registratura Centrului Judetean al APIA, iar dupa aprobare, sa livreze cerealele catre depozitul de interventie desemnat de APIA.
Agricultorii sint nemultumiti
Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR a adresat, inca din luna iunie, tuturor agricultorilor, un apel prin care ii indeamna sa nu intre in panica si sa nu accepte preturi derizorii la griu si la celelalte produse recoltate in campania agricola de vara. Apelul – spunea Daniel Ciobanu, presedintele Asociatiei Judetene a Producatorilor Agricoli Bacau, care face parte din aceasta liga – a fost adresat de presedintele LAPAR, Marcel Cucu, pentru ca s-a manifestat, tot mai insistent, o grija care-i preocupa pe unii beneficiari de produse agricole, comercianti, depozitari sau procesatori, fata de pretul griului si nu numai, considerind ca agricultorii s-ar putea imbogati fara «aportul» lor, manifestat de fiecare data in apropierea campaniilor de recoltat. „Din pacate, chiar voci, care n-ar trebui sa se pronunte, fac aprecieri asupra unei productii care se afla, chipurile, in pericol de a sufoca tara” – preciza Ciobanu.
Pret mic, retehnologizare ioc
LAPAR atragea atentia ca situatia pietei globale a produselor agricole este dependenta de unii factori, pe care „acesti ingrijorati”, cum i-a numit, n-au cum sa-i influenteze: cererea, oferta, componenta energetica, cresterea pretului petrolului si gazelor naturale si, implicit, a ingrasamintelor chimice si a celorlalte input-uri necesare productiei agricole. „Toate preturile practicate in Romania, trebuie sa fie in acord cu piata internationala, cu principalele burse agricole internationale – spunea Marcel Cucu. Agricultorii, ca si cumparatorii, trebuie sa aiba in vedere ca un pret necorespunzator la produsele agricole compromite programul de retehnologizare a agriculturii, sustinut de fondurile structurale, prin imposibilitatea aportului propriu si ingreuneaza reluarea ciclului de productie, in aceasta toamna”.
Lasă un răspuns