Societatea de Investitii Financiare Moldova Bacau a fost clasata, in cea de a cincea editie a Topului 100 al celor mai valoroase companii din Romania, pe locul al 84-lea (in urcare de pe locul 88 anul trecut si 89 in 2008).
Topul a fost intocmit de „Ziarul financiar” ca un demers ziaristic, dar si ca o transpunere in practica a unor concepte si metode de evaluare a business-ului, valabile si la nivel mondial, in parteneriat cu Casa de Investitii Capital Partners. SIF Moldova este, insa, singura companie bacauana in top si in acest an, al doilea sub spectrul negru al crizei financiare si economice mondiale. „Criza verifica valoarea” – spuneau inca din 2008 organizatorii topului. Ca este asa, se vede de departe. Nici una dintre companii nu mai are valoarea din anii precedenti, dar valoarea totala a companiilor din top a ramas, in 2009 (anul din care au fost culese datele financiare pentru realizarea topului 2010), in stagnare, la 56 de miliarde de euro. „SIF Moldova – au constatat organizatorii – a reusit sa-si pastreze valoarea de piata in 2009, la circa 145 de milioane de euro, in ciuda contextului neprielnic prin atitudinea activa pe care a afisat-o in ceea ce priveste restructurarea portfoliului”. Societatea si-a bugetat, insa, pentru 2010, investitii in valoare de 140 de milioane de lei, tot atit cit vrea sa investeasca si la anul. SIF Moldova a fost remarcata, in 2009, ca cea mai activa dintre SIF-uri pe piata de capital, prin achizitiile facute, unele fiind pachete de actiuni la Fondul Proprietatea (peste 1% in total), dar si la Banca Transilvania, insa a redus expunerea pe BRD-GSG.
SIF Moldova – scrie, in editorialul postat pe siteul companiei, presedintele acesteia, Costel Ceocea – trebuie sa ramina asa cum a debutat in piata, ca o institutie financiara dinamica si care suscita, prin performanta, interesul investititorilor curajosi si vizionari”. Tot de acolo, aflam cu ce a pornit la drum, in 2010, SIF Moldova. Intre altele:
cu experienta in procesul specific de management al activelor si cu maturitate in fundamentarea si adoptarea deciziilor;
cu un plan strategic bine conturat, consecvent principiilor continuitatii si ale guvernantei corporative care au condus spre un proces transparent de comunicare intensa cu actionarii;
Cu un proces de concentrare a actionariatului, care are ca rezultat aparitia unor actionari institutionali rezidenti sau nerezidenti puternici, care detin expertiza necesara analizei critice a performantei si care au validat, prin optiunea lor pentru actiunile SIF 2, atit performanta actuala a SIF Moldova (la nivelul managementului si a rezultatelor), cit si perspectivele acesteia.
Lasă un răspuns