– la Salina Tirgu Ocna din Bacau, la 240 de metri sub pamint, se afla singura biserica ortodoxa din Romania facuta dintr-un perete imens de sare – astazi, in ziua de praznuire a Sfintei Varvara, corala “Ieroteos” a Protopiatului Onesti, alaturi de preotii din zona, va fi prezenta pentru o slujba deosebita in acest lacas
Mina „Trotus” din Tirgu Ocna este cunoscuta pentru rezervele sale impresionante de sare. Sapata prin tehnici diferite de-a lungul a sute de ani, hranind si ajutind nenumarate ramuri ale stiintei, Salina de la Tirgu Ocna a devenit cunoscuta, de aproape doua decenii, si pentru faptul ca adaposteste singura biserica de rit ortodox din Romania, situata in maruntaiele sarate ale pamintului. Coborind spre lacasul de rugaciune, ce poarta hramul Sfintei Varvara, patroana minerilor, parca te cuprinde pamintul, si simti cum te invaluie din toate partile jocul de culori al sarii ce copleseste prin stralucirea ei intregul peisaj. In mod paradoxal, aici nu te invaluie intunericul, ci lumina ce pare a izvori si din faptul ca suflet si mina de om credincios a adus cu sine, aici, si imaginea lui Hristos cel mort si inviat pentru lume. Iar calea ce duce spre Orizontul IX, inchis publicului larg, unde se afla „sufletul” Salinei, are un farmec aparte. Nu-i de mirare ca, in zile de sarbatoare, vin aici, la „Sfinta Varvara”, credinciosi din diferite zone pentru a se ruga la Dumnezeu, impreuna cu preotul. Aparent simpla, biserica te captiveza prin migaloasa si indeminoasa lucratura, ce trimite gindul spre smerenia crestineasca si dragostea de cele sfinte a celor care si-au legat viata de aceasta mina. “Biserica, situata la 240 de metri fata de suprafata, a fost ridicata intre aprilie – decembrie 1992, si a fost conceputa si proiectata de personalul salinei. Tot ceea ce se poate vedea, adica iconostasele, masa din Altar, abajurii, este facut din sare de catre oamenii care lucreaza in mina. Inclusiv picturile realizate in bolnitele sculptate in peretii din sare. Singura noutate este catapeteasma din lemn, veche, insa foarte bine conservata, care a fost adusa aici de staretul manastirii de la Tg. Ocna, parintele Epifanie, cel ce a avut in grija aceasta biserica, pina in 1997”, ne-a explicat preotul Vasile Pantiru. Sfintia sa are in grija spirituala acest lacas din anul 1997, iar de atunci, nu putine au fost momentele cind a avut parte de bucurii, alaturi de lucrarii din aceasta salina. “Am multe amintiri frumoase aici. Imi amintesc cum, in 2001, am venit sa fac o slujba, la trecerea dintre ani. Au venit toti angajatii minei si ne-am rugat impreuna. A fost un moment deosebit de emotionant. In rest, mai facem rugaciuni in anumite momente ale anului, deoarece sint conditii speciale. Iar de ziua hramului, in fiecare an, oficiem Sfinta Liturghie”, a mai spus parintele Pantiru. Cu alte cuvinte, popasul de rugaciune al minerilor din Tirgu Ocna este o scara catre cer ridicata de ei insisi, de care se bucura acum toti cei care ajuns aici, fie ca simpli turisti, fie pentru tratamentul din sanatoriu.
Astazi, protopopul de Onesti, preotul Constantin Alupei, dimpreuna cu alti preoti onesteni, vin alaturi de mineri si credinciosi, pentru a inalta rugaciuni catre Bunul Dumnezeu si sfinta mucenita Varvara. Pentru ca, insasi biserica din salina nu este altceva decit o farima de rugaciune ridicata din lacrimile celor care au murit de-a lungul timpului in mina. Iar minerii din Tirgu Ocna, mai fericiti decit fratii lor din alte zone ale tarii, s-au gindit si la ei, zidind, in sare, un dar pentru Dumnezeu, intru pomenirea tuturor. (C.G.)
Lasă un răspuns