– statia de tratare a apei potabile este dotata cu un laborator complet ce permite analiza detaliata a compozitiei apei – prin aceasta investitie s-a urmarit atingerea unei calitati corespunzatoare a apei potabile furnizata consumatorilor – investitia a fost realizata din fonduri ISPA
Primarul Romeo Stavarache, directorul Companiei de Apa Bacau, Razvan Gaina si constructorul Biwater International Ltd. din Anglia au inaugurat ieri statia de tratare a apei potabile. Obiectivul in valoare de 7,5 milioane de euro, finantat din fonduri europene. Apa tratata si livrata apoi bacaunilor provine din Lacul de Acumulare de la Poiana Uzului.
Amplasata pe dealul Barati al comunei Magura, statia de tratare a apei brute permite ca apa sa ajunga gravitational in oras.
Lucrarile au constat in realizarea de decantoare, echipamente de coagulare – flocurare, unitate de pretratare, filtre gravitationale rapide cu nisip, echipamente de dozare si post clorinare. In urma tratarii, calitatea apei va raspunde in totalitate Directivelor Comunitatii Europene.
Cum functioneaza
Statia de tratare poate procesa un volum maxim de 730 l/secunda, reprezentind 63.000 mc/zi, iar in conditii medii statia va trata 56.000 mc/zi, reprezentind 650 l/secunda. Statia a fost dotata cu echipamente de laborator de ultima generatie, constructorul fiind compania Biwater International Ltd. din Anglia.
„Statia de tratare a apei este poate cel mai important proiect al nostru si face parte dintr-o strategie mai larga a municipalitatii. Proiectul a inceput in anul 2005 si iata ca in prezent putem vorbi despre o investitie finalizata, facuta in interesul consumatorilor bacauani.
Statia de tratare a apei este o premiera pentru Bacau, pentru ca nu a existat pina acum o astfel de initiativa. Cert este ca pe viitor, bacauanii vor beneficia de o apa buna, de calitate, certificata din punct de vedere bacteriologic. Astfel, problema apei in Bacau este ca si rezolvata”, a declarat Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacau.
Indicatori de calitate
„Investitia inceputa in 2005 s-a concretizat astazi intr-o moderna statie de tratare a apei. Este un proiect de nivel european care face cinste Bacaului. Odata cu aceasta investitie, consumatorii nostri vor beneficia de o apa de calitate.
Daca pina acum se facea o simpla clorinare, acum, procesul este unul complex, apa atingind indicatori de calitate pe care nu i-am avut pina in prezent”, a spus Razvan Gaina, directorul Companiei de Apa Bacau. La eveniment a fost prezent si Howard Chick, directorul de operatiuni Biwater.
„Am venit special pentru a adresa multumiri partenerilor de proiect. Pentru mine a fost o placere sa lucrez cu acest colectiv, intotdeauna deschis la nou. Am construit impreuna acest proiect, iar profesionalismul de care au dat dovada se vede in produsul final. Le multumesc inca odata pentru seriozitate”, a adaugat Howard Chick.
Proiecte viitoare
Proiectul complet al alimentarii cu apa in municipiul Bacau este in valoare de 52 de milioane de euro, din care 39 de milioane reprezinta fonduri europene nerambursabile prin programul ISPA.
„Aici sunt incluse statia de tratare, statia de epurare a apelor uzate – obiectiv finalizat si inaugurat in urma cu doua saptamini – si noua aductiune de apa din Lacul de Acumulare de la Valea Uzului”, a completat Ionut Tomescu, purtator de cuvint la Primaria Bacau.
Urmatoarele proiecte ale conducerii Companiei de Apa Bacau vizeaza construirea a doua statii de epurare in municipiul Moinesti si orasul Buhusi. Investitiile sint programate pentru anul 2011.
problema e ca unii nu au dupa ce bea apa…….asta e marea problema!
3/4 finantare din fonduri europene nerambursabile ? Felicitari! Bine ca n-ati pierdut si finantarea asta…
Sa nu fiu rautacios, stiu ca Bacaul e destul de harnicut la atras fonduri europene nerambursabile. Dar se poate si mai mult!
bv stavarache bravo……ai atras bani euroèpeni si ai facut ceva cu ei, altii nu sunt in stare sa acceseze acesti bani care se dau pe degeaba, sa nu ne miram cat de prosti suntem nu stimn decat sa ne plengem dar ce plangem e prostia din noi popor roman