„Costul incalzirii cu gaze naturale este de circa trei ori mai mic decit cel cu energia electrica si mai mic decit costul energiei termice – la aceeasi cantitate de energie consumata” – sustine presedintele Consiliului de Administratie al companiei E.ON Gaz Romania, Frank Hajdijak, care opereaza si in judetul Bacau. Facturarea consumului de gaze naturale se face, acum, in functie de continutul energetic al acestora, iar pentru un consum de 100 de metri cubi Hajdijak a calculat, la o putere calorifica superioara de 10,660, o cantitate de energie de 1.066 kWh. Astfel, la 104,41 de lei pe MWH, la consumul de gaze, factura va ajunge la 111,3 lei, in timp ce la energia termica, pentru aceiasi 1.066 kWh (egali cu 0,917 Gcal), la un pret de 164 de lei pe Gcal se ajunge la 150 de lei pe factura. Insa la energia electrica, pentru 1.066 kWh, la 0,3125 lei pe kWh, se ajunge la 333 de lei. „Costul incalzirii cu gaze naturale este cu circa 25% mai scazut decit costul incalzirii cu energie termica si de aproximativ trei ori mai mic decit costul incalzirii cu energie electrica” – a precizat Frank Hajdijak. Pretul gazelor naturale va creste, din nou, insa, de la sfirsitul acestui an – a fost de parere presedintele E.ON Gaz, care a luat in consideratie piata internationala a acestui produs.
Citirea si emiterea facturii pentru gazele consumate, in noul sistem – in functie de continutul de energie a gazelor naturale – se face la date calendaristice diferite pentru grupele de consumatori. Puterea calorifica a gazelor naturale este determinata , pentru fiecare zona de calitate de gaze, dupa caz, de producatori, transportatori si distribuitori de gaze, prin analiza cromatografica. Puterea calorifica, determinata pentru fiecare punct de intrare a gazelor in sistemul de distributie, este comunicata E.ON Gaz Romania, care factureaza astfel consumul. Cromatografele sint amplasate intre producator, transportator si distribuitor, in timp ce intre distribuitor si furnizorul de gaze se afla un laborator de analiza cromatografica. Astfel, pentru perioade diferite de facturare, pot aparea diferente ale puterii calorifice de la un cartier la altul, in orasele mari si medii. (Petru DONE)
George Martin a zis
Calculul este corect. Singura problema a domnului Frank Hajdijak este ca trebuie sa DEMONSTREZE CA INTRADEVAR GAZUL ARE PCS = 10.66 MWh/1000mc. CUM??? PCS este aceasi si in cazul producerii centralizate a energiei termice iar pretul unitar este mai mic!!! De unde atunci diferenta?