Institutiile liceale particulare din Bacau par sa-si traiasca ultimele clipe. Criza scolii românesti, resimtita si de institutiile preuniversitare de stat, are efecte dramatice asupra invatamintului particular, amenintat cu disparitia. Din cele trei institutii de invatamint preuniversitar particular din Bacau, Grupul Scolar „Grigore Tabacaru”, Grupul Scolar „Grigore Moisil” si Grupul Scolar „Constantin Brincoveanu”, unele merg in lichidare la cursurile de zi, nereusind sa atraga nici un incris in clasa a IX-a, iar altele agonizeaza cu un catalog cu mai putin de zece elevi.
Declinul a inceput in 2004
Grupul Scolar „Grigore Tabacaru” si-a inceput activitatea in 1996, ca Liceu Pedagogic, cu specializarea Invatatori – Educatori. Schimbarile legislative care au impus cadrelor didactice sa urmeze studii superioare au insemnat inceputul declinului pentru aceasta institutie, care s-a vazut nevoita sa-si schimbe profilul. De la 18 clase, la zi si frecventa redusa si fara frecventa, existente in „vremurile bune”, „Grigore Tabacaru” numara la cursurile de zi, pentru anul scolar 2008 – 2009, numai 7 inscrisi in clasa a IX-a, celelate patru clase de invatamint liceal fiind lichidate. „Pina in 2004 a fost bine. Am pierdut candidati odata cu introducerea sistemului de admitere computerizata si cu acordarea unui numar exagerat de mare de locuri la invatamintul liceal de stat”, a declarat Stefanache Spulber, directorul Grupului Scolar „Grigore Tabacaru”. Nici eliminarea taxei de studii, de 1.500 de lei pe an, pentru cei inscrisi anul acesta in clasa a IX-a, la cursurile de zi, nu a constituit o solutie salvatoare. Grupul scolar este cautat doar pentru clasele cu frecventa redusa. Institutia va pierde, insa, dreptul pentru acreditare daca ramine fara candidati la cursurile de zi. De la un stat de plata cu 8 profesori titulari, astazi, Grupul Scolar „Grigore Tabacaru” lucreaza doar cu colaboratori platiti cu ora. „Asteptam ca legislatia scolara care urmeaza sa fie adoptata sa elimine necazurile din invatamint privind formele de organizare scolara. In prezent, este o anumita discriminare a invatamintului particular. Elevii ar trebuie sa beneficieze de aceleasi drepturi ca elevii din invatamintul de stat”.
ISJ: „Ar trebui sa vina cu un plus de calitate”
Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Bacau spune ca institutiile de invatamint particular bacauane n-ar fi ajuns in aceasta situatie daca ar fi avut o oferta competitiva, mai buna chiar decit liceele de stat. „Nu cred ca lipsa unor drepturi, ca transportul gratuit, sint motivele lipsei de candidati pentru aceste licee. Era de asteptat ca in conditiile in care aveau o oferta generoasa la stat sa nu opteze pentru un invatamint cu plata. Scolile particulare ar trebui sa vina cu un plus de calitate. Cu conditii mai bune de studiu, cu metode de invatare aplicata”, a declarat Remus Cazacu, inspector scolar general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Bacau. In prezent, Grupul Scolar „Grigore Tabacaru” isi desfasoara activitatea in spatiile fostului internat al Colegiului Tehnic „Anghel Saligny”, cu timpul, restringindu-si suprafata inchiriata la 300 de metri patrati, in care functioneaza administratia, doua sali de clasa, o biblioteca de 3.000 de volume, multifunctionala, si un laborator de informatica.
anonim a zis
ca proaspata absolventa a acestiu liceu ma declar total nemultumita…in ultimul an am dat 1.600lei nu 1.500lei cum declara…in plus nu sunt conditii pt cati bani dai…am avut profesori buni(de sport de informatica de engleza si de franceza doar atat restu…NO COMENT..)stiam ca la asta se va ajunge …