Anul 2010 a inregistrat, fata de 2009, in pofida crizei economice, o usoara crestere a numarului de turisti straini sositi in Romania prin touroperatorii specializati pe incoming – sustine Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT). „Chiar daca numarul total al turistilor de pe Litoral a inregistrat o usoara scadere – ne-a declarat Corina Martin, presedintele ANAT -, inregistram o crestere de 30% a turistilor straini care si-au petrecut acolo vacanta prin intermediul agentiilor de turism. Unul dintre motivele principale al cresterii este introducerea pe Litoral a unei curse a companiei Air Berlin, aceasta actiune fiind implementata prin intermediul Asociatiei Litoral – Delta Dunarii, care a redeschis, astfel, litoralul Marii Negre ca destinatie romaneasca pe piata germana. Totodata, reamintim si cursele Tarom, Ryanair (Italia) si Constanta – Bruxelles (Maxitour)”.
Potrivit Institutului National de Statistica, in primele 10 luni ale anului au sosit 1.240.000 de turisti straini, cu 1,9% mai mult in comparatie cu 2009, dar gradul innoptarilor a scazut.
Iata in ce directii s-au indreptat preferintele turistilor straini veniti prin agentii:
1. Circuitele culturale (aterizare in Bucuresti, Transilvania, Maramures, Bucovina). Majoritatea turistilor au fost din Germania, Austria, Franta, Spania, Marea Britanie si Italia. in 2010, s-a remarcat o crestere a numarului de turisti de pe pietele estice: Polonia, Cehia, Republica Moldova, Rusia si Ucraina;
2. Turismul balneoclimateric (turisti din Germania, Franta si Israel);
3. Delta Dunarii;
4. Croazierele dunarene (turistilor din Germania, Austria si SUA);
5. Turismul tip city break;
6. Croaziere pe Marea Neagra (debarcare in portul Constanta, tururi si programe de excursii locale – 21.000 de turisti straini sositi pe navele de croaziera, in crestere cu 18% fata de 2009);
7. Litoral. (turisti din Germania, Franta si tarile ex-sovietice – Ucraina, Rusia, Belarus, Republica Moldova). (Petru DONE)
Lasă un răspuns