Municipalitatea bacauana le face bacauanilor un nou cadou la inceput de an nou. Taxele si impozitele locale din municipiul Bacau ramin la nivelul celor de anul trecut.
Astfel, municipiul Bacau ramine unul dintre orasele din tara resedinta de judet cu cele mai mici taxe si impozite colectate la bugetul local. In expunerea de motive a proiectului prin care consilierii locali bacauani au aprobat taxele pe acest an se arata ca ele ramin la nivelul celor fixate prin Hotarire de Guvern inca din 2009.
Taxele si impozitele nu vor fi indexate nici cu inflatia, deoarece acesta se face odata la trei ani, dupa cum spune Legea Codului Fiscal, in comun cu Ministerul de Finante, iar ultima indexare a fost in 2009. Astfel, valoarea impozabila pe cladiri din beton, racordate la utilitati, este stabilit de lege la 806 lei si la fel va fi si in acest an in municipiul Bacau.
Pentru cladirile fara utilitati va fi de 478 de lei. Pentru cladirile cu pereti din lemn impozitul este de 219 lei, respectiv 137 de lei. Cel mai mic impozit se va plati pentru anexe, de 54 de lei. Pentru terenul intravilan, impozitul pe acest an va fi de: in zona A – 7.408 lei/ha/an, in zona B – 5.600 de lei/ha/an, C – 3.832 de lei/ha/an, D – 1.821 lei/ha/an.
Si in acest an, municipalitatea bacauana va acorda o bonificatie pentru cei care isi platesc intreg impozitul datorat pe cladiri pina la 31 martie 2011. Scutirea reprezinta zece procente din valoarea acestuia. Masura este valabila si pentru firme.
Taxe pentru masini, urbanism sau salubritate
Pentru posesorii de autoturisme calculul tine cont de centimetrii cubi ai acestora. Nivelul se mentine insa la cel de anul trecut. Astfel, pentru o motoreta sau scuter se vor plati opt lei, pentru un autoturism cu o capacitate intre 1601 cm cubi – 2.000 cm cubi – 18 lei, atoturisme intre 2.001 cm cubi – 2.600 cm cubi – 72 de lei, iar pentru masinile de peste 3.001 metri de 290 de lei.
La capitolul tonaj, cel mai mare impozit va fi de 1.185 de lei pentru autoturimele cu masa mai mare de 29 de tone dar nu mai mult de 31 de tone. Posesorii de scurtere de apa vor plati 181 de lei, la fel ca proprietarii de barci cu motor.
Taxele pentru eliberarea certificatelor de urbanism variaza intre patru si zece lei pentru suprafete de pina la 1.000 de metri patrati inclusiv. Peste o mie de metri este de 12 plus 0,01 lei/mp. Taxa pentru autorizatii sanitare de functionare este de 14 lei, iar eliberarea unui certificat de producator se va taxa cu 69 de lei.
Taxa de salubritate pentru persoanele fizice si persoanele fizice autorizate este de cinci lei lunar pe persoana, pentru intreprinderile familiare si intreprinderile individuale este de cinci lei/persoana/luna, pentru persoanele juridice este de 10 lei/persoana/luna. Nivelul lor este la fel ca in 2010.
Lasă un răspuns