– dupa ce i s-a dus buhul ca atunci cind este pus pe o functie importanta, imediat se intimpla o calamitate, prefectul Constantin Scripat a mai scos o perla – el a anuntat public, pe un post TV local, ca in urma cu doua saptamini s-a pus problema evacuarii Bacaului din cauza poluarii cu amoniac
Claudiu TANASESCU, Ramona IONESCU, M. ROTARU
Prefectul Constantin Scripat a iesit la rampa cu o noua perla. De data aceasta, intr-o emisiune pe un post local de televiziune, usor de ghicit, pentru ca prefectul semneaza condica la trustul de presa al fostului primar Dumitru Sechelariu, reprezentantul Guvernului in teritoriu a declarat, nici mai mult, nici mai putin ca recent, a fost vorba sa se evacueze… municipiul Bacau. La emisiune s-a discutat si despre desele poluari pricinuite de societatea Amurco si despre victime, bacauanii. La un moment dat, Constantin Scripat a declarat ca „am avut in acest ianuarie niste momente deosebite. Au fost niste poluari care au depasit concentratiile sau poluarile istorice. Va rog sa ma credeti, ca presedinte al Comitetului pentru Situatii de Urgenta Judetean am fost in situatia, in urma cu doua saptamini, aproape de evacuare. Este un cuvint foarte greu”, a sustinut prefectul. A continuat apoi sa vorbeasca despre relatia lui cu institutiile de Mediu si despre faptul ca „concentratia de amoniac a depasit in ianurie, intr-o zi cu 13% limita admisa”. L-am contactat si noi telefonic pe prefectul de Bacau sa ne lamureasca ce zona a orasului ar fi dorit sa evacueze, cam ce numar de populatie, cum ar fi decurs procedura si mai ales unde ar fi fost dusa populatia evacuata. Nu a raspuns insa.
Prefectul, apasat de calamitati
Prefectului Constantin Scripat i s-a dus buhul si de aceea a fost supranumit chiar de sinistrati „prefectul calamitate”. De fiecare data cind a fost numit pe o functie, instalat cu o treapta mai sus, au inceput calamitatile. Pe mandatul lui, cit a fost prefect sau subprefect, au fost valurile de inundatie de la Saucesti, al doilea val de inundatii din municipiul Bacau, poluari repetate, explozia de la Zemes, explozia din municipiul Bacau sau un val de sinucideri.
Evacuarea nu a fost solicitata Protectiei Civile
Problema evacuarii ridicata de prefectul Constantin Scripat nu a ajuns la cunostinta Protectiei Civile din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau. „Nu am fost contactati in acest sens. Este foarte probabil sa fi existat un plan de intentie in acest sens, insa nu a fost pus in practica”, a declarat mr. George Enache, sef Serviciu Protectie Civila Bacau. De regula, in situatii speciale, prefectul intruneste Comitetul pentru Situatii de Urgenta si analizeaza problema impreuna cu specialistii de mediu si ceilalti factori decizionali. In cazul in care se decide evacuarea locatarilor din anumite cartiere sau zone, prefectul, in calitate de presedinte al Comitetului pentru Situatii de Urgenta da ordin de evacuare. Deocamdata nu s-a pus problema unei evacuari a populatiei, pe fondul poluarii cu amoniac. In ultima perioada, in municipiul Bacau s-au inregistrat doua sau trei poluari accidentale, iar ceata a mentinut amoniacul la nivelul solului, blocind dispersarea lui in aer.
Pozitia autoritatilor de mediu
In urma sesizarilor facute de prefectul Constantin Scripat, Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Regional (GNM-CR) Suceava a demarat o ampla actiune de verificare a situatiei societatii Amurco Bacau. Astfel, o echipa de comisari din cadrul GNM-CR Suceava – din care a facut parte chiar comisarul regional – s-a deplasat in Bacau, pe 19 ianuarie, pentru a verifica actele de constatare intocmite de Comisariatul Judetean Bacau al Grazii de Mediu in urma investigarii cauzelor care au dus la depasirile concentratiei maxime admise la indicatorul amoniac in locurile in care s-au realizat monitorizarea prin intermediul Laboratorului din cadrul Agentiei Regionale de Mediu (ARPM) Bacau precum si documentelor adiacente in acest caz. Deplasarile in Bacau s-au finalizat prin luarea deciziei implicarii mai multor actori in „elucidarea” cazului, astfel incit, s-ar putea ajunge, pina la depunerea de catre GNM-CR Suceava a unei plingeri penale impotriva societatii Amurco. „In perioada imediat urmatoare, Comisariatul Judetean Bacau va intreprinde actiuni de control tematic in vederea indentificarii tuturor eventualelor instalatii/activitati care pot influenta semnificativ prin emisii, plafonul de imisii in zonele in care s-au constatat depasirile concentratiei maxime admise. Totodata, s-au solicitat Directiei de Sanatate Publica Bacau informatii relevante privind impactul acestor concentratii de amoniac inregistrate asupra starii de sanatate a populatiei din municipiul Bacau si a localitatilor invecinate. De asemenea, s-a solicitat ARPM Bacau reanalizarea limitelor impuse la emisii prin draftul autorizatiei integrate de mediu si a conditiilor de functionare normala, astfel incit sa nu se mai inregistreze depasiri ale valorilor la imisii de catre societatea Amurco”, a comunicat Diana – Mihaela Gasparel, comisar regional GNM-CR Suceava. Potrivit acesteia, la finalizarea acestor actiuni, GNM-CJ Bacau impreuna cu GNM-CR Suceava vor analiza posibilitatea redactarii unei sesizari penale impotriva SC Amurco. Pina atunci insa, este, se pare, cale lunga.
Imisii vs emisii
Reprezentantii GNM-CR Suceava explica, tocmai pentru ca populatia sa nu intre in panica, ce inseamna, de fapt, aceste repetate poluari. Depasirile concentratiei maxime admise inregistrate in judetul Bacau sint la imisiile de amoniac, imisiile fiind definite prin lege ca „transferul poluantilor in atmosfera catre un receptor – omul sau factorii sistemului sau ecologic, bunuri materiale etc.”. Astfel de depasiri ale concentratiilor maxime la imisii sint favorizate de factori de mediu necontrolabili, precum calmul atmosferic sau ceata. Pe de alta parte, prin emisie de poluanti, potrivit legii, se intelege „eliminarea in atmosfera a unor poluanti solizi, lichizi sau gazosi, din surse punctiforme sau de suprafata”. „Societatea Amurco detine un sistem de monitorizare on-line amplasata pe traseul cosului de evacuare finala din instalatie, inregistrarile indicind incadrarea in valorile limita admise pentru emisii impuse prin legislatie. Pe tot parcursul anului 2010, de altfel, societatea Amurco a efectuat determinari ale emisiilor si prin laboratoare terte neutre, valorile determinate, incadrindu-se de asemenea, in limite normale”, a precizat comisarul regional al GNM-CR Suceava. Depasirile concetratiei maxime inregistrate au fost la imisiile de amoniac, explica aceasta.
Cum afecteaza depasirile valorilor limita admise la imisiile de amoniac
Conform datelor furnizate de GNM-CR Suceava, analiza conditiilor meteo din zilele in care au fost constatate depasirile la valorile admise la imisiile de amoniac indica faptul ca acestea au fost favorizate de factori de mediu precum calmul atmosferic, vint slab, prezenta cetii. „Astfel de factori creeaza un mediu favorabil concetrarii noxelor emise in atmosfera si, in special, ale celor de amoniac. Din cauza densitatii mai mari decit cea a aerului, aerosolii formati se concentreaza la nivelul respiratiei umane, populatia percepind ca pe un puternic disconfort mirosul de amoniac, usor sesizabil chiar si in concetratii mici”, a explicat Diana-Mihaela Gasparel. Potrivit acesteia, primii afectati in astfel de situatii sint cei cu sensibilitate crescuta cauzata de afectiunile respiratorii de care sufera. „Conform STAS 12574/87 privind conditiile de calitate a aerului din zonele protejate, concetratia maxima admisibila de amoniac este de 0,3 mg/mc. Cea mai mica concetratie de amoniac din aer care este iritanta pentru ochi, nas si git este de circa 50 mg/mc amoniac”, a mai spus aceasta. Societatea Amurco se afla in procedura de reautorizare de catre ARPM Bacau, conditiile de functionare a societatii, acceptate de autoritatea de reglemetare pina la emiterea unei noi autorizatii, fiind cele impuse prin autorizatia integrata de mediu care a expirat. „Precizam faptul ca masurile stabilite in vederea conformarii instalatiei cu prevederile legale in vigoare, cuprinse in Planul de actiuni parte integranta a autorizatiei integrate de mediu, au fost realizate de catre societatea Amurco”, a incheiat reprezentantul GNM-CR Suceava.
house a zis
:)))
naum a zis
Scripat si BERCA MONDIALUL NE FACE DE RAS BACAUL.BACAUL UN ORAS CU ATATIA OAMENI CULTI IESE IN FATA NUMAI MURATURI IN POSTURILE CHEIE.
bibi a zis
Mai bine decât sa evacuați orașul ,aveți destule pârghii pentru a oprii inamicul nr.1 al bacauanilor .Dar cand nu se vrea ……si spusele sunt doar de fațadă …. Mai bine inhalam mizeria emanata de combinat !!
ramma a zis
e o situatie grava si ei fac planuri SF!! Daca garda si prefectura si primaria si-ar face treaba util, sleata lui Niculae in frunte cu sclavul Hotea ar trebui sa plece din Bacau. Dar cine e in stare de asta??? Afara cu Amurco, dispareti javrelor!!!!
ionn a zis
ESTE CEL MAI SLAB PREFECT CARE A EXISTAT VREODATA. E DE O PROSTIE FARA SFARSIT.NU STIE SA VORBEASCA,E PE LINGA SUBIECT LA ORICE. ASTA TRAGE PDL_ul CU 50%.BERCA, BANU TREZITI-VA! RAMANETI FARA ELECTORAT,
Sa dea DUMNEZEU a zis
DOAMNE ajuta-ne sa scapam de Niculae, Dai DOAMNE bani multi sa sa se inece cu ei asa cum noi ne inecam in amoniacul lui. Acest Niculae e unul din cei mai mari CRIMINALI ai tarii – e miliardar in EU si detine un imperiu al mortii, Pentru sanatatea copiilor nostri, batranilor nostri cine va plati? Stiati ca 12% din consumul de gaze din aceasta tara il face acest Niculae? Vedeti cat e de mare DEDEMAN-ul? nici el nu e strain de bani amoniati, si asta de la inceputurile timide si acum s-a ajuns. Cat despe cei de la Garda de Mediu vai mama lor s-au nascut morti, se tot chinuie sa ne convinga ca ba labolatoarele sunt de vina, ba afara ploua ba se transforma in bla bla bla iar noi inhalam moartea relaxati ca mos Niculae face burta mare. Sa dea DOMNUL …….
radu a zis
crea,ca in aceasta tara ,lumea s-a saturat de toti politicienii.orice om intelege usor ca am ajuns in faliment datorita politicienilor.daca ar aparea alte figuri,poate,ne-am mai permite sperante.dar cu aceleasi figuri,nu mai putem nici spera.
elis a zis
sa ne rugam sa nu abrobe guvernul gaze naturale ieftine pt.Nicolae numai asa vom scapa de Amurco.
sustac a zis
Il stiu bine pe acest „prefect” pardon pietar. Intradevar lui ii este imposibil sa inteleaga anumite lucruri, usor pentru el este sa citeasca pretul legumelor in piata dar nici la asta nu avem garantia ca o face inteligent sau mimeaza. Voia sa evacueze bacau la o concentratie de 4,46 mgNH3/m3 cand acesta devine abia iritant la 50 mgNH3/m3. De aici se vede cat este de incompetent si tot de aici se vede cum il lasa cei din jur sa gandeasca s9i sa spuna doar doar si-o rupe gatul. 🙂 Cum naiba sa evacuezi un oras ca tu esti prost si te sperii si nici nu intelegi fenomenul. Aceasta este dovada care ar trebui sa-l faca pe prim ministru sa-l schimbe. Este bun in ceea ce stie ca prefect – a demarat o serie de controale in targuri, piete sa prinda marii infractori care vand ciocolati din germania (doar in domeniul pietelor s-a format ca om). Mie o greata de oamenii incompetenti care ajung sa decida pentru no dar ma gandesc tot timpul ca fiecare popor isi merita conducatorii. noi ne-am facut-o cu mana noastra. Doamne ajuta !
fanel a zis
Ar fi fost bine sa fie evacuat Bacaul, poate numai asa s-ar fi sesizat sefii de la Imparatie si s-ar inchide combinatul ucigas. Acum 2 saptamini a fost o poluare care pe mine m-a ingrozit. ARPM sa nu dea autorizatie de functionare combinatului; statul sa nu dea subventii pentru gaz lui Niculae; si poate numai asa vom scapa de monstrul ala cu duhorile lui; pentru citiva salariati care lucreaza acolo nu se merita sa fim noi bacauanii sacrificati; eu locuiesc intr-un bloc de la URA, simt mirosul de amoniac din 2 in 2 zile, pe langa blocul meu trec masinile grele care tranziteaza Bacaul si-mi zguduie apartamentul non-stop – ca la cutremur; sunt total disperat; cam asa decurge viata mea fara sa ma lase sa ma plictisesc: poluare amoniac, poluare masini grele, poluare amoniac, poluare masini grele, zgiltaieli non-stop….. s.a.m.d.
ioana a zis
inchideti combinatul care ne imbolnaveste copiii, CRIMINALILOR, va doresc ca inconstienta voastra sa va distruga pe voi primii
andrei a zis
Domnule Sustac,
nici cu dumneavoastră nu mi-e rușine.Din uriașa competență,de care dispuneți,ați uitat un lucru elementar,gramatica limbii române.Cat despre ură,aveți din plin.