Centrele Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), luate cu asalt, pina pe 21 ianuarie, de crescatorii de vaci de lapte din zonele declarate ca defavorizate nu au dovedit inregistrarea tuturor solicitarilor. Astfel, termenul pentru depunerea cererilor a fost prelungit inca o data, pina pe 15 februarie.
Crescatorii de vaci cu lapte din zonele defavorizate ale judetului Bacau au stat, in ultima saptamina, la cozi interminabile pe holurile Centrului judetean al APIA. Cu toate eforturile depuse si chiar cu prelungirea programului de lucru, nu au putut fi operate toate solicitarile. Multi dintre crescatori spuneau ca nu au avut la timp informatii in legatura cu aceasta oportunitate de finantare, care poate ajunge pina la 250 de euro pentru o vaca de lapte. „Pina vineri, 21 ianuarie, inclusiv – ne-a declarat directorul executiv al Centrului judetean al APIA, Ioan Melinte -, noi am inregistrat circa 800 de cereri, pentru aproximativ 3.000 de vaci cu lapte. Reluam munca, iar in cele trei saptamini pe care le avem la dispozitie sigur vom onora toate solicitarile”.
Ajutorul specific acordat producatorilor de lapte din zonele
defavorizate se acorda pentru loturi de animale de doua pina la 15 vaci, inregistrate in registrul fermierilor si pentru care s-a primit cota de lapte. Zonele defavorizate din judetul Bacau sint localitatile Agas, Asau, Balcani, Berzunti, Brusturoasa, Comanesti, Darmanesti, Dofteana, Ghimes-Faget, Manastirea Casin, Oituz, Palanca, Slanic Moldova, Solont, Tirgu Ocna si Zemes – in partea de Vest a judetului. In partea de Est si Sud, sint comunele Cleja, Colonesti, Corbasca, Dealu Morii, Gaiceana, Gioseni, Glavanesti, Gura Vaii, Helegiu, Livezi Motoseni, Orbeni, Plopana, Rachitoasa si Stanisesti.
Cine ia subventia
Beneficiarii sint crescatorii de vaci de lapte, persoane fizice si/sau juridice detinatoare de cota de lapte. Solicitantii trebuie sa depuna cererea aferenta fiecarei exploatatii la Centrul APIA Bacau. Efectivul de vaci de lapte trebuie sa fie inscris in Registrul National al Exploatatiilor si sa fie mentinut in exploatatie pe toata perioada derularii schemei de ajutor. Persoanele fizice care au depus cerere de plata in prima etapa sau a doua etapa si nu s-au autorizat potrivit OUG nr. 44/2008 cu modificarile ulterioare, nu vor depune o noua cerere. Cererea initiala depusa ca persoana fizica va fi reverificata si acceptata la plata cu respectarea conditiilor de eligibilitate. Nerespectarea conditiilor de eligibilitate prevazute pentru acordarea ajutorului poate atrage, dupa caz, reducerea / excluderea de la plata, respectiv penalitati / sanctiuni multianuale.
Lasă un răspuns