Nouă mii de familii din Bacău riscă să rămînă fără apă și căldură
• la această oră mai sînt 25 de asociații de locatari care nu au dobîndit personalitate juridică • cei 9.000 de proprietari de apartamente din cadrul acestora riscă să nu mai primească agent termic și apă rece • mai sînt doar două săptămîni pînă cînd asociațiile își pot modifica statutul • mulți președinți de asociații nu se ocupă de aceste probleme de teamă să nu-și piardă funcțiile
Deși de la apariția primului act normativ care impune transformarea asociațiilor de locatari în asociații de proprietari au trecut mai bine de șase ani, în municipiul Bacău încă mai există asociații care nu și-au schimbat statutul juridic. Primul termen limită de transformare în asociații de proprietari a fost stabilit prin Legea asoiațiilor de proprietari din 2000. Pentru că nu toate aceste organizații și-au schimbat la timp forma de organizare, termenul scadent a fost prelungit. Ultimul act normativ emis de Guvern este Ordonanța 85/2001, prin care toate asociațiile de locatari sînt obligate să se transforme în asociații de proprietari pînă la data de 30 septembrie a.c. Actul spune că, după expirarea termenului legal de constituire, aceste forme de asociere nu vor mai fi recunoscute de lege.
Dezavantajele neconstituirii în asociații de proprietari sînt numeroase și îi afectează în mod direct pe cetățenii care locuiesc în blocurile aflate în subordinea asociațiilor de locatari.
Cel mai mare inconvenient va fi că pentru orice problemă legată de proprietatea comună, este obligatoriu ca, de fiecare dată, locatarii să împuternicească, prin procură notarială, o persoană care să le reprezinte interesele. Lucru care atît bani, cît și timp pierdut de locatari. Nu este de trecut cu vererea nici faptul că furnizorilor de utilități le poate fi avantajos un mod haotic de reprezentare juridică a consumatorilor casnici, cei păgubiți fiind, și în acest caz, tot locatarii. Chiar dacă nu sînt constituiți în asociație, obligațiile de plată a contribuțiilor privind consumurile și cele referitoare la proprietatea comună nu se elimină, ci pot atrage, din cauza lipsei de organizare, alte cheltuieli.
Un alt inconvenient este că obligațiile și responsabilitățile asupra proprietății, fie ea individuală sau comună, sînt mai greu de îndeplinit. Proprietarii care nu acceptă idea asocierii nu pot beneficia de drepturile materiale din unele posibile activități economice ale asociației de proprietari, cum ar fi închirieri sau contracte de publicitate. Și asta pentru că aceste drepturi nu le sînt conferite de situația juridică. Cel mai mare avanataj dobîndit în cazul transformării în asociații de proprietari este că administratorii delegați au dreptul să negocieze contractele încheiate cu furnizori de utilități. În situația asociațiilor de locatari, încheierea acestor contracte era o simplă formalitate, de fiecare dată dezavantajele fiind suportate de locatarii blocurilor.
Înaintea începerii procesului de transformare în asociații de proprietari, în municipiul Bacău existau 136 de astfel de forme de asociere. Prima asociație care și-a schimbat statutul a fost Asociația 98, în prezent existînd circa 180 de asociații. Deși de la apariția actelor normative care reglementează transformarea în asociații de proprietari au trecut mai mult de șase ani, în municipiul Bacău tot au rămas în vechea formă de organizare 25 de asociații. Între asociațiile care nu și-au schimbat statutul nici pînă la această oră, conform evidențelor Primăriei Bacău, se numără cele cu numerele 26, 76, 29, 40, 43, 49, 57, 66, 71, 83, 84, 85, 86, 89, 93, 108, 115, 126 și 134. Cele 25 de asociații care nu au obținut nici acum hotărîrea judecătorească de a deveni asociații de proprietari au arondate circa 9.000 de apartamente.
Inițiativa organizării în asociații de proprietari ar trebui să revină locatarilor, însă de multe ori această sarcină a fost preluată de administratori sau președinți, chiar dacă în urma alegerilor care se organizează ei pot să-și piardă funcțiile. „Nu avem nici o posibilitate de a interveni pentru a grăbi dobîndirea personalității juridice. Măsura pe care o vom lua în cazul netransformării în asociație de proprietari pînă la termenul prevăzut de lege este că nu vom mai atesta administratorii acestor asociații. Asta înseamnă că după 1 octombrie nu vor mai avea loc de muncă”, ne-a declarat Delia Săchelariu, șef Birou Asociații de Proprietari și Fond Locativ din cadrul Primăriei Bacău.
Pentru că nu vor fi recunoscute legal după 1 octombrie, asociațiile de locatari care nu-și schimbă forma juridică riscă să nu mai poată încheia contracte cu furnizorii de servicii, precum Termloc, RAGC sau CET. Din această cauză, cei peste 9.000 de proprietari de apartamente din cadrul acestor asociații ar putea rămîne fără căldură, apă rece sau caldă. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns