Apicultorii sustin ca, in prezent, selectia matcilor de albine este problema numarul unu in domeniu. Filiala Bacau a Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania a dedicat, astfel, prima sa adunare din an, organizata la sfirsitul saptaminii trecute, acestei teme. La adunare au participat si apicultori din judetele Iasi si Neamt. „Selectia si cresterea matcilor”, a fost o dezbatere care s-a transformat usor intr-un veritabil schimb de experienta. „Cred ca este una dintre temele deficitar analizate de apicultori – a precizat presedintele filialei, Dan Tilici. Realitatea este, chiar si in alte domenii precum avicultura, ca sporurile de productie le dau tocmai procesele de selectie genetica. Noi lasam, de regula, ca matcile sa creasca singure sau procedam la selectii intimplatoare”.
Cei mai pasionati si experimentati apicultori prezenti la adunare au transmis colegilor cunostintele pe care le-au acumulat din studii teoretice, dar mai ales din experimentele pe care le fac an de an si din practica la care au ajuns in cele din urma”. Parerile pe aceasta tema sint impartite, privind procedeele aplicate la selectionare, dar concluziile converg si arata necesitatea practicarii selectiei genetice pentru a se obtine productii mai mari de miere de albine si de calitate. procesul de selectie nu este uno facil, dar nu imposibil, insa Combinatul de productie apicola din Bucuresti livreaza si matci de calitate pentru familiile de albine. Crescatorii cu experienta sustin, totusi, ca o selectie facuta in propria stupina poate aduce rezultate mai bune si mai sigure. „In practica – spunea unul dintre apicultori – este mult mai simplu decit ce se spune teoretic, dar rezultatele te indeamna sa faci chiar eforturi mult mai mari pentru a obtine si mai multa satisfactie”. Vorbitorii au facut si mici demonstratii practice , pe rame de stup cu faguri de miere. „Selectie genetica s-a facut de cind creste omul animale – a spus Mihai Apostu, apicultor din Cotofanesti, cu o experienta de aproape 40 de ani. Ceea ce obtinem de la albine este si hrana si medicament, iar un stup este ca o farmacie, cu opt produse miraculoase. Apicutorii sint oameni cu spirit de observatie si pot proceda cu succes la selectia genetica. Iar apicultura poate fi o profesie”.
Urmatoarea adunare a apicultorilor bacauani va avea loc in ultima duminica a lunii februarie sau in prima din martie. (Petru DONE)
Lasă un răspuns